Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än var fjärde elev i Västerås går i friskola

Enligt statistik från Skolverket som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram går drygt var fjärde grundskolelev i Västerås, 26,3 procent, i en friskola.

Anmäl text- och faktafel

Procentsiffran motsvarar 4 081 elever av Västerås samtliga 15 539 grundskoleelever och gör att Västerås hamnar på plats 16 av landets mest friskoletäta kommuner. Det är samtidigt en liten ökning med 0,7 procentenheter mot 2016 då 25,6 av alla grundskoleelever i Västerås gick i en friskola.

Av landets drygt en miljon grundskoleelever går cirka 156 000 i friskola. Flest friskoleelever finns i Stockholmsförorten Upplands Väsby där nästan varannan grundskoleelev, 48 procent, gick i en friskola under förra året.

En friskola är en skola som huvudsakligen finansieras av skattemedel men som inte drivs av kommunen utan av privat företag, stiftelser eller ideella organisationer.