Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler asylsökande pluggar svenska

I går fick asylboendet Flygskytten finbesök av statsrådet Aida Hadzialic (S). Syftet var att marknadsföra satsningen på språkundervisning för asylsökande som regeringen sjösatte ifjol.

Artigt svarade gymnasie- och kunskapslyftsministern, själv en gång flyktingbarn från Bosnien-Hercegovina, på frågor från boende och pratade med personal. Samtidigt visades hon och hennes entourage bestående av partifolk, stabsmedarbetare och Säpovakter runt på anläggningen.

Men egentligen handlade besöket om att få insyn i den svenskundervisning som studieförbund över hela landet utför på asylboenden sedan augusti i fjol. Under 2015 fick satsningen, kallad ”Svenska från dag ett”, först 30 och sedan ytterligare 75 miljoner i finansiering av regeringen.

– Det har blivit en jättesuccé. Över 73 000 deltagare har varit med på ett halvår, så det är väldigt många, säger Aida Hadzialic till VLT och fortsätter:

– Svenska språket är nyckeln till allt.

På Flygskytten är det  bland annat ABF och Bilda som står för svenskundervisningen. Juristutbildade Abdulmoein Bashore från Syrien, som kom till Sverige för ett halvår sedan, är i stort sett nöjd.

– Men det är för lite undervisning. Och så skulle jag vilja ha mer kontakt med andra människor, säger han.

Läs mer: Praktikplatser ska hjälpa flyktingar

Läs mer: Asylsökande ska ut i praktik