Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler cancerfall ska hittas i tid

Sex av tio kvinnor i Västmanland gör inte cellprovet som kan upptäcka cancer i livmoderhalsen. Nu ska landstinget bli mer aktivt för att fler ska testa sig. För Janita Strutz, 37, räddade en extra kontroll hennes liv.

– Jag är ett bevis på att kontrollen räddade mitt liv. Gå regelbundet och känner du något obehag; gå direkt. Hellre en gång extra. För även om det kan kännas lite obehagligt är det värt det med tanke på vad som kan hända, säger Janita Strutz.

Hon om någon vet. Janita Strutz fick livmoderhalscancer 2008. Någonting i kroppen kändes inte okej och hon gick till gynekologen i Västerås. En tumör, stor som en jordgubbe, fanns på livmodertappen.

Janita Strutz anser att provet borde vara gratis, som i några andra landsting.

– Det kan vara mycket pengar för en del. Är du ensamstående kan det vara svårt med ekonomin och det kan avgöra om du gör det eller inte.

Det är för få kvinnor som gör cellprovet i länet. Det är politikerna överens om. Men hur det ska bli fler har de olika åsikter om. Frågan var uppe på landstingsfullmäktige i onsdags. I Skåne provades en mottagning i en buss i ett bostadsområde. Dubbelt så många kvinnor med cellförändringar upptäcktes jämfört med de som gick på ordinarie kontroller.

– En sådan kampanj är bra. Det behöver inte vara en buss, men en mottagning utanför den vanliga kan vara lättare att gå till, säger Malin Gabrielsson, oppositionsråd för Kristdemokraterna.

Beslutet om höjd avgift från 100 till 200 kronor i länet togs för fyra år sedan och den ska utvärderas, enligt Gabrielsson.

– Den utvärderingen är det dags för nu. Det är angeläget att alla kommer och då kan avgiften vara en del att titta på, säger Gabrielsson.

Landstingsrådet, Kenneth Östberg (S), vill att landstinget ska bli mer aktivt för att nå kvinnor som uteblir. Det handlar om information och att i större utsträckning ta kontakt med kvinnor som uteblir från kontrollerna. Dessutom ökad aktivitet i bostadsområden där få testar sig, exempelvis att vara med på Bäckbydagen.

Är avgiften för hög?

– Den avskräcker inte. Det kostar lika mycket som mammografi och där har vi hög hörsamhet. Här är det nog mer unga kvinnor som kanske inte tror att de kan drabbas och att provet kan upplevas som obehagligt, säger han.

Janita Strutz tvingades att ta bort livmoder, äggstockar och lymfkörtlar vid en omfattande operation i Linköping 2008. Dess- utom strålbehandlades hon 25 gånger och fick cellgifter.

I dag mår hon bra men är inte samma person som före sjukdomen.

– Det förstör ens liv ganska mycket. Det är vanligt med följdsjukdomar även om man är klar med cancerbehandlingen. Det är tufft.

Åtta kvinnor drabbas årligen - i länet

Genom att regelbundet lämna cellprover minskar risken att få livmoderhalscancer med 90 procent, enligt Åsa Jansson, överläkare Kvinnokliniken på Västerås sjukhus.

Tidigare uteblev sju av tio kvinnor från testet – och det har alltså blivit något bättre.

Webbokning, påminnelser och att kvinnor får en bokad tid utan att behöva ta kontakt har ökat antalet. Åtta kvinnor per år i länet drabbas av livmoderhalscancer.