Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler frågor avgörs genom mycket breda kompromisser. I längden kan den lokala politiken bli mindre vital.

Sverigedemokraterna har inget direkt inflytande över kommunalpolitiken i Västerås. Men indirekt påverkar partiets närvaro budgeten, öppenheten och de andra partiernas agerande.

I går presenterade, som framgår på nyhetsplats, de styrande rödgröna partierna i Västerås sin budgetinriktning. De hade nyligen fått en glad nyhet. För en månad sedan fattades 80 miljoner kronor, men i en ny prognos om skatteintäkterna blev utsikterna bättre. Nu räcker pengarna både till en budget i balans, engångssatsningar och reserverade medel för bland annat skolutveckling. De framtida åren sägs dock inte, i varje fall enligt de för dagen gällande prognoserna, få ett lika gynnsamt utfall.

De rödgröna vill med kommunala pengar kompensera gymnasierna för minskat statligt stöd när den nya gymnasieskolan införs. Underhållet ska förbättras, Här nämndes utöver de politiskt populära cykelvägarna även de i debatten inte alltid lika uppskattade bilvägarna. Det talades också om bättre mat i skolor och i äldrevården. Det skulle bli ett omsorgslyft med bland annat bättre demensvård och utökade möjligheter till parboende. Satsningar ska göras på ridhuset på Rocklunda.

Jämställdhetsarbetet ska vidareutvecklas, liksom en hållbar stadsplanering. Det myckna talet om att låta ofrivilligt deltidsarbetande gå upp till heltid skulle bli konkret. Först ut var några heltidstjänster i Sinfoniettan. Det låter som en välkommen kulturpolitisk satsning, även om i första hand presenteras som ett sätt att minska den ofrivilliga deltiden. Medborgardialogen ska utvecklas. Västerås sägs ligga efter när det gäller demokrati och möjligheten att få kontakt med politiker och tjänstemän. .

Normalt hade de styrandes förslag varit nästan garanterat majoritet i fullmäktige. Men kommunalpolitiken i Västerås går inte längre i de gängse banorna. De rödgröna behöver komma överens med den borgerliga oppositionen för att inte de tre Sverigedemokraterna ska kunna agera vågmästare när budgeten klubbas i fullmäktige.

Därför var det ett mycket översiktligt förslag de rödgröna partierna presenterade i går. De undvek siffror för att inte låsa framtida förhandlingar med den borgerliga Alliansen. Nästa vecka ska tydligen båda de politiska blocken lägga fram mer detaljerade budgetförslag för varandra och sedan börja diskutera med syftet att enas om gemensamma tag. Men förslagen blir inte offentliga för att underlätta förhandlingarna.

Det kan låta bestickande. Det är svårt att ena sju partier om en budget på 6,4 miljarder kronor. Det kan bli lättare om förhandlingarna förs i vad som förr kallades ”rökiga” rum (nu dock garanterat rökfria). Men det går på tvärs med önskemålen om ökad insyn för väljarna och om förbättrade möjligheter att påverka politikerna och de politiska partierna.

Sverigedemokraterna har inte fått något direkt politiskt inflytande trots att inget politiskt block har egen majoritet. De övriga partierna försöker i stället komma överens så att inga eller i varje fall få frågor avgörs i fullmäktige. I höstas var blocken överens om nästan hela budgeten, men i några få fall blev det spännande och ovissa omröstningar i fullmäktige.

Därigenom får de tre Sverigedemokraterna indirekt ett stort inflytande på kommunalpolitiken i Västerås. Fler frågor avgörs genom mycket breda kompromisser, färre genom strid mellan blocken. I längden kan den lokala politiken bli mindre vital.