Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler i flygplatsstyrelsen fick sina avhopp godkända – skuldtyngd flygplats orsak

Styrelsen för Nya Västerås flygplats är nu extremt liten, efter att ytterligare ett antal ledamöter på torsdagen fick sina avhopp godkända av Västerås kommunfullmäktige. Men flygplatsstyrelsen kan fortsätta, eftersom den kan fungera med endast tre ledamöter.

Bakgrunden till avhoppen är främst att Västerås flygplats 2016 redovisade ett underskott på cirka 64 miljoner kronor. En anledning till underskottet var avtalet med bolaget Nextjet som kostade stora pengar att säga upp, något som Kommunstyrelsen ordförande Anders Teljebäck har kallat ”oacceptabla siffror”.

På grund av kontroverserna och kritiken har en rad politiska ledamöter i den lika kritiserade styrelsen valt att hoppa av.

På torsdagskvällen hoppade ytterligare fyra medlemmar av styrelsen officiellt av. Det var Jesper Brandberg (L), Bengt-Åke Nilsson (L), Stefan Sturesson (KD) och Håkan Wretljung (MP). Bara en av de avhoppade, Stefan Sturesson (KD), ersattes. Det var hans partikamrat Joakim Widell som nu går in i den hårt prövade styrelsen.

Under debatten i fullmäktige undrade Ann-Christine From Utterstedt (SD) hur det var möjligt att så många i styrelsen kunde hoppa av utan ersättare, eftersom det kunde ändra hela den politiska maktbalansen i styrelsen.

Oscar Arnell, chefsjurist i Västerås stad, fick ge svaret:

– Det går bra, eftersom bolagsordningen säger att styrelsen kan vara allt från 3 till 7 ledamöter.

Trots extremt få ledamöter kan alltså styrelsen fortsätta att fungera.

Läs mer: Ännu en politiker hoppar av flygplatsstyrelsen

Läs mer: Mångmiljonbelopp för att säga upp avtalet med Nextjet – dina skattepengar används

Läs även: Revisorer utreder flygplatsbolagets avslutade affär med Nextjet

Läs även: Flygplatsbolaget i Västerås säger upp avtalet med Nextjet

Läs även: Miljonavtal för flyglinje till Västerås

Förtydligande

Jesper Brandberg (L) vill förtydliga att han och partikollegan Bengt-Åke Nilsson lämnade styrelsen på grund av missnöje med nya avtal och beslut under våren 2017, inte på grund av flygplatsens skulder:

– Vi tillträdde ju vid årsskiftet då förra årets förluster redan var välkända, säger Brandberg.