Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler jobb i länet ändå ökar arbetslösheten

Arbetslösheten fortsätter öka i länet. Samtidigt är det brist på arbetskraft inom vård och omsorg.

Arbetsförmedlingen har tagit fram en prognos för arbetsmarknaden 2016-2017.

Antalet jobb beräknas öka med 900 i år och nästa år i Västmanland. Dessutom ökade jobben redan mellan sista kvartalen 2015-2016.

Samtidigt väntas cirka 200 fler bli arbetslösa under året vilket gör att arbetslösheten i Västmanland når 9,7 procent.

– Vi ser också att sysselsättningen ökar i både privat och offentlig tjänstesektor, säger Marcus Löwing, analytiker på arbetsförmedlingen.

Varför minskar inte arbetslösheten om jobben blir fler och sysselsättningen samtidigt ökar?

– Trots att vi har en god konjunktur och en stark arbetsmarknad så har vi många nyanlända som inte hinner komma ut i jobb inom prognosperioden, säger Marcs Löwing.

– Vi har en arbetskraftsresurs som växer och det är väldigt positivt för framtiden om vi lyckas ta till vara den kompetensen som de besitter, fortsätter Marcus Löwing.

På kort sikt väntas ett tufft läge på arbetsmarknaden för många arbetslösa. Särskilt för nyanlända och andra arbetslösa som saknar gymnasial utbildning.

– En del nyanlända saknar utbildning och erfarenhet som efterfrågas på arbetsmarknaden och inte minst saknas ett kontaktnät som är så viktigt i dag, säger Marcus Löwing.

Arbetsmarknaden beskrivs som tudelad där de inskrivna arbetslösa med utsatt ställning blir fler och övriga arbetslösa blir färre.

Till utsatta grupper räknas de med låg utbildning, utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga samt arbetslösa i åldrarna 55-64 år.

Andelen utsatta på arbetsmarknaden är större i Västmanland än rikssnittet. Hälften av de inskrivna arbetslösa som inte har gymnasieutbildning saknar även en slutförd grundskola. Det visar att det finns ett stort behov av utbildningsinsatser och stöd i länet menar arbetsförmedlingen.

– För att inte den här arbetskraftsresursen ska gå förlorad är det viktigt att insatserna anpassas för individen för att på ett effektivt sätt korta vägarna in på arbetsmarknaden. På så vis kan även den tilltagande bristen på arbetskraft mildras, säger Marcus Löwing.

Vilka yrkesgrupper som efterfrågas mest i länet ska arbetsförmedlingen presentera i höst. Men redan nu står det klart att det finns stora personalbehov inom vård och omsorg.

– Vi ser också en tilltagande brist inom industrin och utbildade förskollärare och grundskollärare som är relaterat till kommande pensionsavgångar. Arbetsmarknaden är god för den som har utbildning och erfarenhet i det, säger Marcus Löwing.

Läs mer: Emma har vanligaste ungdomsjobbet i länet