Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler olyckor händer fredagen den 13:e – en av fyra tror på skrock

På fredag blir det repris på fredagen den 13:e. Den första var i januari, den andra är nu på fredag. Skrock kan vara berättigat visar statistik från försäkringsbolaget If.

Föreställningen om att vissa vardagliga händelser ska ha en övernaturlig effekt lever – mer moderna är vi inte. Fredagen den trettonde, svarta katter, krossade speglar och att gå under stegar förknippas med otur för många.

Enligt statistik från If sker det åtta procent fler olyckor just fredagen den trettonde, jämfört med andra fredagar.

Ökningen gäller såväl bil- som hemförsäkring. På djurförsäkring är ökningen däremot endast två procent.

– Djuren vet ju inte vilken dag det är, så då kanske inte otursdagen behöver bli en självuppfyllande profetia, säger Caroline Uliana på If.

Försäkringsbolaget If har bett 3 650 personer svara på en enkät om skrock, mer än var fjärde person (27 procent) är skrockfulla.

Mer än var tredje kvinna är skrockfull (34 procent), medan motsvarande siffra för männen är 20 procent.

Sju av tio skrockfulla lägger inte nycklar på bord. Lika många undviker att gå under stegar. Nästan varannan spottar när de ser en katt.

Åldern verkar ha viss betydelse för hur man hanterar sina tankar om skrock – exempelvis slänger nästan var femte person i åldern 18-34 salt över axeln, medan endast tre procent av personer i åldern 55+ gör det.

Varför är fredagen den trettonde otursdag?

Jesus och hans lärljungar var tretton till antalet. Den trettonde var Judas som var den som svek Jesus. Därefter blev Jesus hängde på korset på långfredagen och därför ses just fredagen som olycksdrabbad.

Fredagen den trettonde inträffar ungefär var sjunde månad.

Läs mer:

Mycket skrock om brunnslock