Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler unga arbetslösa än 2006

 
Val 2010
Visa alla artiklar

I Västerås finns många unga utan jobb. Till och med fler än vid valet för fyra år sedan, då ungdomsarbetslösheten ansågs vara ett av de stora problemen.

– Det är fortfarande hög arbetslöshet bland ungdomar, säger Göran Thunberg, arbetsmarknadsstrateg inom Västerås stad.

Just nu är 1 837 personer i åldern 18–24 år inskrivna på arbetsförmedlingen. Det motsvarar 14 procent av åldersgruppen. Omkring var fjärde arbetslös i Västerås är 18–24 år.

Totalt sett har ungdomsarbetslösheten i Västerås legat på 10 procent sedan förra valet. Kurvorna har gått upp och ned.

2006 var ungdomsarbetslösheten 10,8 procent. Den minskade under 2007 och början av 2008 men steg igen när finanskrisen slog till. 2009 uppmättes arbetslöshetssiffror i Västerås på 12,6 procent och de ökade till 14,7 procent i början av 2010.

I våras dämpades takten. Den öppna arbetslösheten minskade medan allt fler ungdomar kom in i arbetsförmedlingens program, som kallas jobb- och utvecklingsgaranti för ungdomar. För att komma in där måste man ha sökt jobb i tre månader.

Nu finns 6,7 procent (880 personer) av de unga arbetslösa i programmet där de får utbildning, praktik, arbetsträning eller hjälp med att söka jobb. 7,3 procent (957 personer) är öppet arbetslösa.

Sedan förra valet har nya metoder införts för att få ut arbetslösa i jobb. Tidigare fanns arbetsmarknadsutbildningar inriktade på jobb där det var brist på arbetskraft. 2008 infördes i stället coacher som hjälper de arbetslösa att skriva cv och söka jobb.

– Den tydliga inriktningen är personlig coachning och matchning mot arbetsmarknaden, säger arbetsförmedlingens chef Kauko Leppälä.

Västerås hade 2010 en arbetsmarknadsbudget på 31 miljoner kronor för att stödja de öppet arbetslösa unga.