Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vill veta barnets kön

I USA är det mer regel än undantag att blivande mammor tar reda på vilket kön deras ofödda barn har. Men även i Sverige går trenden mot att fler vill ta reda på könet i förväg.

I Sverige erbjuder den offentliga vården som standard en ultraljudsundersökning runt 17:e graviditetsveckan. Fler ultraljud görs sedan om det behövs, men barnets kön tittar man bara efter om det finns medicinska orsaker till det. Den som vill veta könet på bebisen får istället söka sig till privata alternativ.

-Att ta reda på barnets kön var inte tänkbart för tio år sedan på samma sätt som et är i dag, säger Pia Narciniak som är verksamhetschef på det privata alternativet Barnmorskegruppen.

Enligt henne beror nyfikenheten på mycket mer än en längtan efter att i förväg välja rätt färg till barnrummet. Och de flesta som kommer till henne är omföderskor.

-Det händer till exempel ibland att det kommer flerbarnsföräldrar till oss som redan har tre barn av ett kön och som vill veta vad den nya bebisen har för kön för att bemöta fördomarna om att de förutsätts längta efter ett barn av motsatt kön den här gångne. Men många tycker bara att det är mysigt att veta också.

Att ta reda på barnets kön med ultraljud är inte helt 100-procentigt men närapå. Enligt Pia Marciniak är metoden 99-procentigt säker men om bebisen till exempel ligger neråt med rumpan är det svårt och då får patienten komma tillbaka för en ny undersökning.

Så många vill veta vilket kön barnet har innan förlossningen:

55,4% Ja, jag kan inte hålla mig

31% Nej, det är som att öppna julklapparna före julafton

13,6% Det spelar ingen roll vilket

1360 personer röstade på www.familjeliv.se