Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler villainbrott anmäls i Västmanland

Under första halvåret 2017 anmäldes 119 villainbrott i Västmanlands län, vilket är 25 villainbrott fler än under samma period 2016. Detta visar en kartläggning från Villaägarnas Riksförbund.

Villainbrotten i länet har ökat med 23 procent mellan 1996 och 2016. Enligt polisen ligger internationella ligor bakom ungefär hälften av inbrotten i landet. Ligorna bygger upp en infrastruktur i landet och därmed riskerar inbrotten att öka framöver.

– Att internationella ligor etablerar sig i Sverige är en oroande utveckling. Regeringen och polisen måste prioritera att vända inbrottstrenden varaktigt. Ligorna måste punktmarkeras och utförseln av stöldgods stoppas. Samtidigt måste det brottsförebyggande arbetet stärkas, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Anmälda inbrott, kommun för kommun

Siffrorna avser första halvåret 2017 (jämförelse med 2016)

►Västerås: 44 (43)

►Köping: 20 (12)

►Hallstahammar: 15 (4)

►Skinnskatteber: 9 (5)

►Surahammar: 7 (12)

►Arboga: 7 (4)

►Kungsör: 6 (0)

►Sala: 6 (8)

►Fagersta: 4 (2)

►Norberg: 1 (4)

I Heby anmäldes 8 inbrott under första halvåret i år, tre färre än motsvarande halvår förra året.