Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera fria gymnasier fick nej

Skolinspektionen säger nej till flera friskolor som ville starta gymnasier eller utöka i Västerås. Skolorna fyller inte kraven på lokaler, bibliotek och elevantal.

Jensens gymnasium ville starta inriktning kultur på humanistiska programmet och juridik på ekonomiprogrammet, 30 platser på varje. Skol-inspektionen menar att gymnasiet inte har visat med en intresseundersökning att skolan kommer att få tillräckligt många elever. Dessutom fyller inte Jensens kraven på skolbibliotek.

Nordens Teknikerinstitut ville starta Mikael Elias teoretiska gymnasium, med samhällsvetenskaps-, naturvetenskaps-, ekonomi- och teknikprogrammen. Skolinspektionen tror inte att skolan kommer att ha ändamålsenliga lokaler till skolstarten.

I ansökan har Nordens Teknikerinstitut angett en adress till en lokal och kontaktuppgifter till fastighetsbolaget. En kontroll visade att bolaget inte haft kontakter med skolbolaget. Kraven på skolbibliotek uppfylls inte heller.

Lernia College ville starta yrkesinriktningar på el- och energiprogrammet, teknikprogrammet, VVS och fastighetsprogrammet och industritekniska programmet vid Västerås tekniska gymnasium.

Skolinspektionen säger nej, skolan kan inte visa att den har ändamålsenliga lokaler. Bolaget menar att man skaffar lokaler när tillståndet att driva skola är klart men det räcker inte, enligt Skolinspektionen.

För yrkesprogram krävs också praktikplatser. Skolan hävdar att den har ett brett kontaktnät och kan ordna praktik men Skolinspektionen anser att det inte räcker för att uppfylla kraven.