Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera länsbor lurade på guld

En västeråsare köpte guldsmycken som visade sig vara falska. En annan man kände sig tvingad att betala 200 kronor för att komma ifrån försäljarna.

Guldbedrägerierna fortsätter i länet. Vlt.se har tidigare rapporterat om flera länsbor som köpt smycken i tron att de är i guld för att senare upptäcka att så inte varit fallet.

I fredags kom en ny sådan anmälan in till polisen. Det var en man som köpte halsband, ringar och armband - alltihop märkt med stämpeln "18 k" - utanför en butik i Västerås. För smyckena betalade han 13 000 kronor, men upptäckte senare att de inte var av guld.

Polisen i Sala har också fått flera samtal om personer som stått längs vägarna runt staden och sålt smycken, under förevändning att de fått bensinstopp och behövde pengar. Enligt polisen har de också haft barn i bilen som de sagt mådde dåligt i värmen och behövde komma därifrån. Smyckena har i efterhand visat sig vara av mässing.

I flera fall har säljarna följt med köparna till en uttagsautomat för att kunna färdigt affären. En man, som erbjöds köpa en ring för 5 000 kronor, uppmanades att titta på ringen trots att han sa sig inte ha pengar till köpet. När han upptäckte att ringens guldfärg släppt anklagades han för att ha förstört den. Han kände sig då tvungen att betala 200 kronor för att bli av med försäljaren.

Polisen varnar återigen länsborna för att göra liknande guldaffärer. Oftast rör det sig om mässing, menar man, och om det skulle vara äkta guld finns risken att man gör sig skyldig till häleri eftersom smyckena kan vara stulna.