Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera olyckor med icke simkunniga

Flera olycksfall har inträffat på Västeråsbaden med flyktingbarn som inte kunnat simma. Nu uppmanas HVB-hem att föranmäla sina besök på badhusen.

 – Det som hänt är att icke simkunniga befunnit sig i fel delar av bassängen. De har sjunkit och fått plockas upp av vår personal, säger Stefan Tielinen, chef för Västeråsbaden.

Olyckor har skett på Kristiansborgsbadet men främst på Lögarängen som också har den djupaste bassängen.

Det har handlat om pojkar som kommit i grupp från HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

– I bland har de kommit helt utan medföljare. Vid den senaste händelsen så var det fyra grabbar som var här helt ensamma. Pojken som hamnade under vatten kunde inte simma och hade sjunkit ned till botten. Vi är ju där så det är aldrig någon fara för deras liv. Men det finns ingen vattenvana och ingen respekt för att det är djupt.

Språkförbistring har gjort att personalen oftast inte kunnat prata med barnen. Nu håller kommunen på att översätta information som ska sättas upp i baden. HVB-hemmen ska föranmäla när det kommer en grupp. Man har även pratat med hemmen om vikten av att fler ledare följer med.

– De medföljande har ansvaret. Det har också blivit bättre. Hem jag pratat med ska ändra sina rutiner så att man har fler medföljare, säger Stefan Tielinen.