Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera typer av hatbrott

Hatbrott kan se mycket olika ut. Här är några autentiska svenska exempel som finns i BRÅ:s sammanställning Hatbrott 2010:

Fall 1: Några invandrarungdomar sitter på en bänk. En bil kör nära bänken och bilrutan vevas ner. Någon skriker ”sieg heil” mot ungdomarna och kör sedan i väg. Brottsbeteckning: Hets mot folkgrupp.

Fall 2: Ett homosexuellt par nekas att komma in på en restaurang eftersom de båda männen håller om varandra. Brottsbeteckning: Olaga diskriminering.

Fall 3: En judisk man möts vid sin ytterdörr av en hotfull man som bland annat säger att ”Hitler borde ha utrotat alla judar”. Brottsbeteckning: Olaga hot och ofredande.

Fall 4: En man blir överfallen och slagen av en annan man som bland annat skriker ”jag ska slå ihjäl dig din kristna jävel”. Brottsbeteckning: Våldsbrott.