Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest pappor hemma med barnen i Hallstahammar

Papporna i Hallstahammar slår både männen i Västerås och Surahammar när det gäller att ta ut föräldraledighet.

Statistik från Försäkringskassan visar att papporna i Hallstahammar tar ut 27,1 procent av föräldradagarna för att vara hemma med sina barn. Detta är den tredje högsta andelen i hela Västmanland.

Papporna i Västerås kommer på fjärde plats i länet med ett uttag på 73,1 procent av dagarna. I Surahammar, som ligger på sjunde plats i Västmanland, ligger uttaget på 24,3 procent.

Bäst i länet är papporna i Skinnskatteberg som gör 28,4 procent av uttaget av dagarna. Sämst ligger Köpings pappor med ett föräldraledighetsuttag på 23,3 procent.

– Vi ser en stadig ökning av andelen dagar med föräldrapenning som betalas ut till papporna. Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Enligt Försäkringskassans regleringsbrev ska "myndigheten verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning".

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenning per barn. Samtidigt är pappornas genomsnittliga uttag endast 106 dagar innan barnen fyllt åtta år, enligt Försäkringskassans statistik.

– Att papporna idag inte ens tar ut hälften av de dagar som de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Västmanlandslistan, hur stor andel av männen som tar ut föräldrapenning:

1. Skinnskatteberg – 28,4 procent

2. Fagersta – 27,9 procent

3. Hallstahammar – 27,1 procent

4. Västerås – 26,9 procent

5. Sala – 26,5 procent.

6. Kungsör – 25,8 procent.

7. Surahammar – 24,3 procent

8. Arboga – 23,7 procent

9. Norberg – 23,6 procent

10. Köping – 23,3 procent