Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flott kontrast till julglittret

Fyra solister, två körer och en orkester skapar en gripande julatmosfär i Västerås konserthus. Bachs Juloratorium hävdar sig väl även i en profan miljö.

Bach komponerade körmusik för kyrkorummet och kyrkoårets högtider. Han skrev på löpande band och det blev bruksmusik av bestående värde. Juloratoriet fyller 380 år i år!

På torsdagskvällen prövade verket sin tyngd och klang i konserthuset. Inga invändningar! Hörbarheten är faktiskt bättre än i domkyrkan. Reprisen på lördag rekommenderas.

Juloratoriet har sex kantater av vilka gårdagens tre första handlar om julnattens händelser.

Texterna är ålderdomligt söta men får spänst och fräschör av giganten Bach.

Jonathan Cohen dirigerar utan problem Västerås kammarkör, Mariakören, Västerås sinfonietta och solister.

Körerna står hos Bach för folkets känsloyttringar. Här blir det mycket jubel, förmedlat av trumpeter och ofattbart höga sopraner, mot perfekta schatteringar i övriga stämmor.

Solisterna berättar och reflekterar. Carl Unander–Scharin är en lagom teatralisk evangelist medan Kerstin Avemo tycks kompensera en osäkerhet med överdriven dramatik i duetten med den säkre inhopparen Lars Arvidsson. Vår favorit Ivonne Fuchs gör allt rätt med sin varma utstrålning och sitt fylliga register.

Bachs Juloratorium - vilken flott kontrast till glittriga julshower!

Musik

Bachs juloratorium del 1-3

Västerås sinfonietta

Mariakören, Kammarkören,

solister

Västerås konserthus