Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygledares avtal klart

Sent på tisdagskvällen gav förhandlingarna mellan Luftfartsverket och ACR resultat.

- Avtalet är klart, flygtrafiken till och från Västerås kommer att fungera precis som vanligt, säger ACR Swedens operativt ansvarige Lars Rörick till vlt.se strax före klockan 22.

Då hade ACR och Luftfartsverket suttit i förhandlingar sedan måndagsmorgonen om det avtal som reglerar hur Luftfartsverkets flygledare – som till 1 mars ledde flygtrafiken i Västerås – ska utbilda ACR:s flygledare så att dessa får lokal behörighet för tjänsten i Västerås.

Ett provisoriskt avtal klarade trafiken tidigare i mars, men då det avtalet gick ut avbröts förhandlingarna mellan Luftfartsverket och ACR tillfälligt i fredags. Ytterligare en provisorisk överenskommelse säkrade trafiken till och med tisdagen.

Och nu är alltså det definitiva avtalet klart; Västerås flygplats är öppen för all trafik – reguljär passagerartrafik och frakttrafik, skolflyg och privatflyg – precis som vanligt.

Kontrolltornet bemannas av ACR:s och Luftfartsverkets personal fram till dess att all ACR:s personal som ska tjänstgöra i Västerås har lokal behörighet – det är en process som tar mellan fyra månader och ett år.

- Nu finns inga moln på himlen, säger Lars Rörick om situationen på flygplatsen.