Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygmekarens återkomst

På 1980-talet studerade han till flygmekaniker i Västerås. Nu är Jörgen P Karlsson tillbaka i stan – som etablerad konstnär.konst. På lördag har han vernissage på utställningen ”Where we are” på Konstfrämjandet, Slottsgatan.

I sina akryler vill han fånga vår samtid och ”media- brusets oreda” men flyg- planen som transparenta skär genom hans målningar har inget med flygmekaniker Karlsson att göra.

– Jag jobbade aldrig som flygmekaniker. För mig är planen symboler för vår samtid och vår förmåga att transportera oss snabbt. Och kanske står de för lite gamla pilotdrömmar, skrattar han.

Cirklarna och strecken, som ibland påminner om uträkningar av Leonardo da Vinci, återkommer i hans motiv, liksom elefanten, astronauterna, poliserna.

– Elefanten står för styrka och vishet, astronauterna för distans. Poliserna, ett par venetianska och ett par polska, kom till när det rapporterades om polisvåld i media. Men här i mina målningar samtalar de lugnt.

Jörgen P Karlsson, som är född 1970 och bosatt i Karlstad, började sina konstnärsbana 1999 efter en karriär som musiker. I dag försörjer han sig som ventilationsmontör och målar på helger och ledigheter.

På samma tid, i samma lokaler fast hos Konstnärsföreningen Galleri K, har konst- nären Mia Malmlöf vernissage på sina magiska trädgårdslandskap med olja på plexiglas.

Det finns med andra ord all anledning till en konst-runda på lördag.