Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatsen får stöd av kommunen

Västerås flygplats får miljontals kronor i stöd av kommunen. Beslutet togs samtidigt som beskedet kom att City Airline lägger ner i Västerås.

Annons

-Jätteolyckligt och sorgligt att de inte klarar av det. Det är bara att konstatera att askmolnet får konsekvenser för de små flygbolagen, säger Elisabeth Unell (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beskedet från City Airline påverkar inte beslutet om att ge Västerås flygplats 15 miljoner kronor årligen för att klara driften.

-Men flygplatsen måste se till att få annan verksamhet, säger Elisabeth Unell.

Ytterligare 35 miljoner kronor ges i en engångssumma för att stärka flygplatsbolagets egna kapital. Det är förslaget som kommunstyrelsen i dag skickade vidare för beslut i kommunfullmäktige

Såväl opposition som majoritet är splittrad i frågan. Västeråsalliansen utom Miljöpartiet röstade tillsammans med S i genom förslaget. MP och V röstade nej.

-Det är ett vansinnigt förslag, säger kommunalråd Andreas Porswald (MP).

Han är kritiskt till det snabba beslutet om nedläggning av City Airline i Västerås.

-Märkligt att man har så lite kapital att man inte klarar att stå still en vecka.

Flygplatsen går årligen back cirka 20 miljoner kronor. 2009 var förlusten 24,2 miljoner kronor. Samtidigt visar en ny utredning att flygplatsen ger staden 45 miljoner kronor i skatteintäkter via de arbetstillfällen som skapas på själva flygplatsen samt hos underleverantörer och andra kringtjänster.