Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsens sparkrav till 2017 slopas

Kommunfullmäktige krävde att stödet till Västerås flygplats skulle minska med 10 miljoner till nästa år. Nu har styrande majoritet dragit tillbaka kravet.

Annons

Som VLT tidigare har berättat betalar Västerås stad ut ett stöd till Västerås flygplats på 15 miljoner kronor per år på grund av att flygplatsen går med förlust. Förra året beslutade kommunfullmäktige att som mest ge 5 miljoner kronor i stöd 2017, vilket innebär ett sparkrav på 10 miljoner.

Flygplatsledningen menade att besparingen var omöjlig på så kort tid. Ordförande Lena Söderberg sade till VLT i december att de behövde till och med år 2019 på sig.

Styrande majoritet har tagit det till sig – och ändrat kravet.

– Vi ville skicka en tydlig signal till flygplatsen. Sedan har vi analyserar detta och insett att 2019 är mer realistiskt, säger kommunalråd Anders Teljebäck (S).

Liberalerna har i sin budget för 2017 understrukit att partiet inte stödjer det beslutet.

– Det är inte rätt prioriterat. Tydligen vill inte majoriteten göra de åtgärder som krävs för att minska flygplatsens förluster, säger Jesper Brandberg (L).

Samtidigt pågår en granskning av kommunens stöd till flygplatsen. Men Anders Teljebäck ser ingen anledningen till att det fortsatta stödet inte ska godkännas.

– Största delen av vår flygverksamhet är skolflyg och privatflyg. Det man inte får ge stöd till är den kommersiella verksamheten.

Läs också: Edström (MP) tvivlar på att flygplatsstöd godkänns

I en tidigare granskning, från 2014, godkände EU-kommissionen utbetalningen till Västerås flygplats.

Annons