Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygskatten kan slå ut flyg från Västerås

Annons

Regeringens förslag om en nationell flygskatt måste skrotas. Det är en dålig skatt med marginella klimateffekter. Däremot riskerar flygskatten att slå hårt mot jobb och företagande i hela landet.

Remissvaren från berörda expertmyndigheter har varit tydliga. Åtta av tio remissinstanser är kritiska till en flygskatt. Allt pekar på att en nationell skatt på flygresor är hämmande för tillväxten och tillgängligheten. Trots all kritik meddelade finansmarknadsminister Per Bolund att regeringen ändå tänker gå vidare med förslaget.

Styrda av ideologiska skygglappar och dåliga direktiv har regeringens förslag fått möta verkligheten. En efter en har regeringen tagit avstånd från skatteförslagen. Nu är det bara flygskatten kvar.

Eftersom regeringens flygpolitik saknar stöd i riksdagen har en majoritet i trafikutskottet även skickat tillbaka regeringens flygstrategi. Den uppfyller inte flygets behov och saknar konkreta förslag utöver införandet av en flygskatt. En strategi för flyget måste presentera en seriös framtidsvision för flyget, inte vara ett dokument fyllt av luft.

För Västerås flygplats innebär flygskatten att idag fullt fungerande flyglinjer kan tvingas läggas ner eller flytta utomlands. Det blir i praktiken en export av koldioxidutsläpp utomlands samtidigt som tillgängligheten i Västmanlands län försämras.

Moderaterna vill se internationella uppgörelser för att minska flygets klimatutsläpp. Flyget är ett globalt transportslag och bör därför regleras globalt. Inte via nationella särregler.

Sverige behöver flyget. Det är nödvändigt för att binda ihop vårt land och för att människor ska kunna bo och arbeta i hela Sverige. Vi uppmanar därför regeringen att ta sitt förnuft till fånga och skrota planerna på en flygskatt i Sverige.

Jessica Rosencrantz (M), trafikpolitisk talesperson och vice ordförande i trafikutskottet

Jessica Polfjärd (M), gruppledare riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel