Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingboende öppnar i Gamla brandstation

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn ska öppna i Gamla brandstation. Fler flyktingboenden kommer att öppna i kommunen. ”Det kommer att bli flera”, säger Lars Kallsäby (C).

 I Gamla brandstation på Norra Ringvägen ska det inom kort öppna ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Byggnadsnämnden i Västerås har beviljat bygglov för hemmet som drivs inom kommunens egen verksamhet.

– Jag tror att så fort beslutet vunnit laga kraft så kommer man att dra i gång det, säger Lars Kallsäby (C), byggnadsnämndens ordförande.

Nämnden var enig i sitt beslut. Det planeras 27 boenderum och personal kommer att finnas på plats dygnet runt för att ta hand om ungdomarna. Det kommer även att finnas kök och andra gemensamma utrymmen inom lokalen. Ytor för utevistelse finns redan.

Lars Kallsäby säger att fler flyktingar är på väg till Västerås och att det då kommer att behövas lokaler för dessa. Det rör sig både om asylboenden, som är statens ansvar, och boenden för ensamkommande barn, som är kommunens ansvar.

– Flyktingöverenskommelsen innebär att alla kommuner får en del av ansvaret, säger han.

Lars Kallsäby tillägger att kommunen ska försöka se till att flyktingarna sprids jämnt över kommunen så att inte alla hamnar på samma ställe.

– Det underlättar för integrationen med en jämnare spridning, säger han.