Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt ska göra långsam polisväxel snabbare

Det är fortfarande extremt svårt att komma fram via polisens växel i Västmanland med omnejd. Men region-växelns högste chef, länspolismästare Ebba Sverne Arvill i Örebro, tror och hoppas att det ska bli bättre i framtiden när hela växeln flyttas.

Ebba Sverne Arvill var extremt svår att nå, särskilt via växelnumret 114 14. VLT har tidigare skrivit om de långa väntetiderna.

– Jag är medveten om problemen. En stor orsak är att vi hade tekniska problem, som ledde till att man blev bortkopplad från telefonkön efter ett tag, säger Ebba Sverne Arvill.

Problemen är uppenbar-ligen kvar. Vid ett tillfälle igår blev VLT:s reporter bortkopplad ur kön två gånger innan någon svarade i växeln – efter 59 signaler. När Ebba Sverne Arvill får höra detta låter hon lite olycklig.

– Är det fortfarande så? Blir man fortfarande bortkopplad? Det här måste jag ta upp med dem som har hand om det tekniska.

Finns det några andra orsaker till att det tar så lång tid?

– Ja, vi har ju en del nya anställda som är inkopplade.

Att telefonisterna är för få till antalet kan också vara en orsak, men det är något som Ebba Sverne Arvill inte berör.

Vad kan ni göra åt problemen?

– Några stora förbättringsåtgärder kommer inte att göras under den närmaste tiden. Vi förbereder nämligen en flytt av hela regionväxeln.Det finns långt framskridna planer på att slå ihop regionväxeln i Örebro (som bland annat har hand om Västmanland) med regionväxeln i Västra Götaland.

Detaljerna är inte klara, men växeln hamnar troligen i väst-ra Sverige. I samband med flytten kan växeln få dygnet runt-bemanning.

– Och då kan vi också ställa krav på svarstider.

Dessutom finns planer på att införa en telefonröst som anger vilken plats man har i telefonkön.

– Det systemet har ju bland annat Skattemyndigheten. Det är en bra idé.

Ebba Sverne Arvill är noga med att säga att problemen i Västmanland och hela Örebroregionen är små jämfört med problemen i Stockholmsväxeln.

– Ja, där kan man bli sittande hur länge som helst.

Men det är väl ingen tröst för dem som har svårt att komma fram till polisen i Västmanland?

– Nej, det är det ju inte.

Vanliga medborgare och media har svårt att komma fram, men poliserna själva har inte samma problem. De ringer oftast direktnummer till varandra.