Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttades under tumult – nu avvisas familjen

I sju veckor har han funderat: vilket är mitt brott? Den syriske läkaren Ahmed al Matar, 30, flyttades med familj från Signalisten under polistumult. Nu kommer nästa slag. På måndag ska de avvisas till Tyskland.

 – Jag vet inte varför allt detta händer mig, säger Ahmed al Matar som sitter på asylboendet Westsura.

Det var dit han, hustrun Fatma och döttrarna, 5 och 2 år, kördes i polisbil onsdagkvällen 20 januari efter en polisinsats på Signalisten som senare fick ett av de inblandade polisbefälen att rapportera : ”Jag var mentalt förberedd på att slåss för mitt liv”.

Strax efter hävdade lokalpolisområdeschefen att det inte hade uttalats några hot mot någon.

Men Ahmed al Matars version av händelsen kom aldrig fram.

Han har sedan oktober, när han och familjen kom till Sverige, haft en central roll på det stora asylboendet.

– Så fort jag kom gick jag till receptionen, sa att jag är läkare och gärna vill hjälpa till.

Det blev starten på ett långvarigt volontäruppdrag. Med sina språkkunskaper blev han ombedd av ledningen på Signalisten att vara talesperson för de boende. Han hjälpte Röda korset i hälsofrågor, blev medlem i boendets matråd och fick rollen att föra fram de boendes synpunkter på maten.

Allt tycks ha gått väl tills bordsmargarin med utgånget bäst-före-datum serverades i början av januari. Som talesman framförde han de boendes oro över margarinet.

Efter det tog Migrationsverket beslut om att flytta honom för att han, som VLT erfar, uppfattades som en upprorsmakare.

När Ahmed al Matar den 20 januari ifrågasätter att han och familjen ska lämna Signalisten, där han trivs och har förankring, tillkallas poliser med en polishund. Medan al Matar ber om att få packa sina saker samlas de boende på Signalisten utanför familjens rum. De protesterar högljutt mot flytten av ”dr Ahmed”.

– Men de hotade aldrig någon, de var bara upprörda. Jag försökte lugna dem, säger al Matar som menar att han ”har 600 vänner på Signalisten”.

Familjen kördes i polisbil direkt till Westsura. Bilen med barnstolar som Migrationsverket kört fram användes aldrig.

VLT har begärt att få läsa de handlingar hos Migrationsverket som låg till grund för al Matars förflyttning, men fått avslag.

Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket vill inte uttala sig om varför Ahmed al Matar flyttades, men svarar ja när VLT frågar om det bottnade i en konflikt runt maten. al Matar själv säger att han inte fick svar på varför han tvingades bort från Signalisten. Veckorna efter flytten har plågat honom.

– Varför behandlades jag som en kriminell?

Jonas Sjögreen, läkare i Västerås som engagerat sig i fallet har suttit med på samtal som al Matar haft med Migrationsverket efter förflyttningen. Då har det framkommit att verket vill förebygga konflikter på asylboendena genom att ”plocka ledarna”.

al Matar fick också till slut en förklaring av Migrationsverkets personal till varför han flyttades: han hade uppfattat sig som en ”kung över boendet” och ”missbrukat sin position”.

Något han tillbakavisar.

– Jag ombads vara talesperson! Jag kunde ha suttit på mitt rum och varit tyst bara de bett mig.

Vid samma möte på Migrationsverket fick han också veta att han och familjen ska avvisas till Tyskland. Som många andra lämnade de fingeravtryck på sin genomresa på väg till Sverige vilket gör att Dublinförordningen gäller: asyl ska sökas i det första säkra landet. Men på fredagen blev det känt att Tyska migrationsverket inte längre accepterar asylsökande som enbart lämnat fingeravtryck överförs från Sverige. Tyskland kräver en formell asylansökan. Om det påverkar familjen al Matar är oklart. Migrationsverkets presstjänst bedömer att stoppet från Tyskland inte berör fall där flygbiljetter redan är bokade och avfärd ordnad.

Ahmed al Matars slutkommentar till VLT tidigare i veckan, lyder.

– Om jag inte känner mig säker i Tyskland måste vi ta oss vidare till Turkiet, USA, Canada eller kanske tillbaka till Syrien.

I går fredag transporterades familjen till transitboende i Uppsala för vidare transport till Tyskland.