Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FMK: Skatten på trafik-försäkringen bör avskaffas

Den 1 juli 2007 infördes en skatt på trafikförsäkringspremier och trafikförsäkrings-avgifter. Skatten på 32 procent av premien beräknades då motsvara en kostnadsökning på cirka 700 kronor för en genomsnittlig privatbil. Trafikförsäkringsavgiften, som tas ut av fordonsägare som inte betalat sin trafikförsäkring, beskattades med 22 procent.

Hur den nya trafikförsäkringen skulle utformas hade inte hunnit utredas när regeringen beslutade om att införa denna nya skatt som skulle finansiera reformen.

Tanken var god. Regeringen ville ge försäkringsbolagen hela ersättningsansvaret för trafikskadorna, vilket har stora fördelar. De som skadas i trafiken slipper bollas mellan Försäkringskassan och försäkringsbolagen. Dessutom skulle försäkringsbolagen få starka ekonomiska incitament att agera mer effektivt, vilket bland annat skulle ge effektivare rehabilitering.

Sveriges nuvarande system sätter tyvärr inte den skadades intressen främst. Systemet med delat ansvar mellan försäkrings-bolagen och Försäkringskassan är otydligt och innebär bland annat att rehabiliteringen fördröjs avsevärt jämfört med många andra länder, exempelvis Finland, där ansvaret tydligt ligger hos försäkringsbolagen.

Trafikförsäkringsutredningen presenterade sitt slutbetänkande den 11 januari 2010. Samma dag som utredningen presenterades skrotades den och reformen likaså – men skatten på trafikförsäkringen blev kvar och fortsätter att fylla på statskassan.

Regeringen bör redan i år avskaffa denna skatt som saknar motiv och öronmärka de miljarder som redan betalats in på felaktiga grunder. De intäkter som skatten hittills inbringat torde kunna utgöra ett rejält omställningsstöd för att kunna reformera trafikförsäkringen genom att åtminstone delvis implementera Trafikförsäkringsutredningens förslag som låter försäkringsbolagen ta ett större ansvar för de trafikskadade.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel