Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fö(h)n, inte bara framför spegeln

Artikel 300 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ordet föhn kommer från Tyskland och är ett vanligt fenomen i Alperna.

Annons

Det uppträder i kuperad terräng där luft tvingas upp över en höjd. På lovartsidan avkyls luften och det bildas moln och nederbörd genom kondensation.

På läsidan sjunker luften, men luften kommer att uppvärmas snabbare eftersom den ursprungliga fuktigheten bildat moln och nederbörd på lovartsidan. Det medför alltså att man får en torrare och varmare luftmassa på läsidan med mindre moln. Under dagtid får man dessutom ytterligare höjning av temperaturen med hjälp av solen. Temperaturerna kan då bli upp mot 10 grader varmare.

Västvindar tillsammans med den Skandinaviska fjällkedjan i nord-sydlig riktning, ger föhneffekt ganska ofta även i Sverige. Man kan därför ha åtskilliga plusgrader i fjällen mitt i vintern, och effekten märks även längre österut i Norrland. I söder kan det sydsvenska höglandet ge upphov till föhnliknande effekt. Vid västvind får man då högre temperaturer på läsidan i östra Småland, det är därför inte helt ovanligt att den varmaste platsen i landet blir just där. Målilla och Oskarshamn är orter som ofta dyker upp som varmas under dessa förhållanden. Vid ostvind får vi de högsta temperaturerna i västra Götaland.