Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med hem till vinexperten Sune Liljevalls praktfulla sekelskifteshus i Gävle

När barnen flyttat hemifrån blir det ofta tyst och tomt, många väljer då att flytta till en mindre bostad. Men vinskribenten Sune Liljevall och hans fru Anna Karin gjorde precis tvärtom. De slog till och köpte en praktfull villa från 1893 med stora ytor, högt i tak och enormt mycket charm.

Annons

Vinkonnässören Sune Liljevall är för många ett välbekant ansikte för många läsare. I över 25 år har han varit en uppskattad vinskribent, bland annat i Sundsvalls Tidning. Efter 35 år som journalist i Gävle bestämde han sig för att ta ett avgångsvederlag och satsa helhjärtat på sin fotokonst. Men vinspalterna har han alltjämt fortsatt med.

För Pluskunder: Här är Sunes tips på sommarens bästa roséviner

Förra året flyttade Sune och Anna Karin Liljevall till en betydligt större bostad i Gävle. De bor i en spatiös fyra på bottenvåningen i ett vackert sekelskifteshus med ett rött baldakintak över ytterdörren, stora fönster, generös takhöjd och två magnifika kakelugnar.

– Det var hur många som helst som sa: "Nu när du snart ska gå i pension borde du flytta till en mindre lägenhet. Men jag håller inte med om det, jag tycker att man kan satsa hela livet!

Till en början var även Sune tveksam till att flytta från den centralt belägna lägenheten.

– Jag trivdes bra och hade ingen tanke på att flytta. Men Anna Karin tyckte att vi i alla fall kunde gå och kolla på huset.

Lite motvilligt följde Sune med.

– Men när vi kom hit tyckte vi att det var enormt fint och charmigt.

Anna Karin fastnade för den ljusa och varma känslan i huset.

– Jag var lite skeptisk i början eftersom det är så stor och högt i tak. Hur vi skulle kunna få det hemtrevligt? Skulle jag känna mig hemma eller skulle det kännas som att bo i en utställningslokal? Skulle vi få det mysigt? Men det fick vi, konstaterar Sune.

– Nu är vi inbodda och jag ångrar inte en minut att vi köpte det. Allt är så nära och tyst här.

De har slipat golven, målat tak och lister. Och låtit byta ut köket.

– Anna Karin är den händiga av oss. Jag har inte tummen mitt i handen, jag har tummen långt upp på armbågen. Jag är extremt opraktisk och irrationell. Inget lokalsinne har jag heller, jag tror att det hänger ihop. Kan man göra något på flera sätt så väljer jag alltid fel sätt, säger Sune.

De har skapat ett personligt och trivsamt hem med gott om sällskapsytor. På väggarna hänger konst av både av lokala och utländska konstnärer, men även några av Sunes konstfotobilder. Lite varstans finns figurer i form av djur och dockor som de köpt under sina många resor. Det märks att båda gillar att läsa och lyssna på musik, de har böcker från golv till tak. Och mängder av vinylskivo

Musiken har alltid haft en stor plats i Sunes liv. I biblioteket med den öppna spisen finns skivsamlingen och Sunes instrument. På 70-talet väcktes hans intresse för progg och folkmusik. Sune var med och drev ett musikforum i Sandviken där proggband spelade.

– Jag har en bred musiksmak men är en riktig visnörd, allt från Bellman till Cornelis och Taube. Klassiska visor och litterära texter i musikform gillar jag. Bra texter är enormt viktigt för mig när det gäller musik, de får inte vara banala. Är det dåliga texter blir jag irriterad.

Skivorna med Bob Dylan har den mest framträdande platsen i samlingen. Han har varit en följeslagare i många år.

– Hans texter betyder mycket för mig. Jag blev så glad när han fick Nobelpriset i litteratur, säger Sune.

Anna Karin blygsamma skivsamling lever en undangömd tillvaro.

– De skivorna vill han inte att någon ska se, säger hon och skrattar.

Hon plockar fram ett smakprov med skivor av Smokie, Dr Hook, Tina Turner, Paul Young och Whitney Houston,

– Men du hade ju inte så många skivor, jag hade tusentals, protesterar Sune.

– Mängden spelar väl ingen roll? Kontrar Anna Karin.

Skivan med ELO, Electric Light Orchestra, får däremot godkänt av Sune. Anna Karin skrattar gott åt sin musiksnobbige make.

Den som förväntar sig att en vinkännare som Sune har en källare proppad med dammiga årgångsviner, blir kanske besviken. Vinerna förvarar han i en modern vinkyl i köket med undantag för några flaskor som står i trapphuset. Med tanke på att han testar 350 viner i månaden har han relativt få flaskor hemma. Vinprovningarna gör han nämligen på Systembolaget och slipper därmed alla logistiska problem med att frakta och förvara stora mängder vin.

– Hemma har jag bara mina favoritviner. Jag skulle aldrig köpa något på chans. Under åren har jag lärt mig vad som är gott och prisvärt.

– Jag brukar spara vissa viner till speciella tillfällen, men nu när jag börjar bli gammal vet man inte hur många speciella tillfällen man har kvar så nu dricker vi champagne otroligt ofta. Vi njuter av att äta och dricka gott. Livet har aldrig varit bättre.

Vi bor här

Sune Liljevall, 64 år, vinskribent och konstnär. Anna Karin Liljevall, 55 år, mellanstadielärare.

Familj: Två vuxna barn i var och ett litet barnbarn.

Gemensamma intressen: Resa, musik, litteratur, äta och dricka gott.