Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med till sommarparadiset på Vinön

Följ med till familjen Olofsson och deras sommarstuga med plats för uteliv, barn och gäster. Här finns också utrymme för både vila och byggprojekt.

Annons

Att ta sig till familjen Olofssons sommarstuga kräver lite planering. Den ligger nämligen på Vinön och en tur dit innefattar färja som går på tidtabell från Hampetorp.

Men väl på Vinön är det en kort tur förbi hus och gårdar som ger en känsla av Bullerbyn. Vi följer en avfartsväg och landar vid Franks hage. Så heter sommarstugeområdet där Ann och Magnus Olofsson har sin sommarstuga. Här sjunger fåglar och insekter surrar. Bakom husen ligger frodig skog.

Paret och de tre döttrarna möter oss och tar oss med på en guidad tur runt de olika byggnaderna på tomten. För där finns inte bara en sommarstuga.

- Vi köpte stugan av Anns mamma , Anna Walfridsson, och hennes sambo, Sören Andersson, förra året, berättar Magnus.

Mamma Anna och Sören hade haft stugan i tio år och under de åren förvandlat den från en pytteliten och helt omodern stuga till en året-runt-bostad. Men förra året kände de att det var dags att hitta på något annat, de ville åka ut med husbil. Sommarstugan skulle säljas.

- Jag föreslog Ann att vi skulle köpa stugan men hon var inte sugen alls. Vi har ju en villa i Mosås och en husvagn. Men jag lyckades övertala henne, säger Magnus och ler.

- Ja, jag var verkligen inte inne på att köpa stugan men i dag är jag jätteglad att vi gjorde det, säger Ann och tillägger att sedan de köpte stugan, har de varit där mest var och varannan helg.

Det senaste året har mycket hänt vid stugan. Alla byggnader har blivit målade och så har Magnus och hans pappa Sven-Erik Olofsson byggt en gäststuga, ett Attefallshus på tomten. Stugan är precis färdig och tanken är att det ska finnas plats för gäster och för döttrarna när de blir lite större. Själva sommarstugan är ganska liten.

Så vi går över gräsmattan och kliver in i sommarstugan som rymmer ett sovrum där hela familjen sover än så länge. Till det finns ett kök och ett vardagsrum, allt i miniformat men mycket välrustat och ljust.

Vi går vidare till förrådet och snickarboden som känns som ett måste eftersom det snickras mycket på den här tomten. Bakom förrådet ligger vedboden och det gamla utedasset som numera är förråd. Framför huset ligger det inglasade lusthuset där familjen gärna tillbringar kvällarna. Skulle det bli kallt går det att sätta på infravärmen.

Vi följer grus- och gräsvägen mellan stugorna i Franks hage ner till Hjälmaren. Där blåser en frisk vind och där finns en brygga och plats för båtar, bad och sittplats för fina solnedgångar. Här gillar tjejerna att vara och det får de, bara de har flytväst om inga vuxna är med.

Ann och Magnus framhåller utelivet som det viktigaste med stugan. De liksom döttrarna är ute mest hela dagarna. Flickorna leker med grannbarnen, matar får, badar och fiskar. Men de hänger inte över mobiler eller I-pad. På Vinön finns andra värden, menar Ann och Magnus som inte plockar med sig sådant dit.

Alla hus på tomten är målade i samma färger och det ger ett enhetligt intryck. Man förstår att här är mycket jobb nedlagt. Magnus, som är den som snickrar och målar, säger att han tycker att det är roligt. Ann är den som kopplar av när hon kommer till sommarstugan.

- Hon är värd att få koppla av, hon är den av oss som drar det tyngsta lasset hemma, säger Magnus.

Vad är då nästa projekt?

Magnus drar lite på det men han har planer på att bygga en bastu och en relaxavdelning. Ann skrattar och säger att det där hörde hon inte.

Men först ska det bli en trädkoja.

- Jag har lagt lite för mycket tid på snickerier ett tag så nu ska jag ägna mig åt flickorna, säger Magnus.

Det är dags för nästa generation att lära sig snickra.

Sommarstugan: Ligger på Vinön i Hjälmaren, man tar sig dit med hjälp av färja från Hampetorp.

På tomten finns: Sommarstuga på cirka 35 kvadrat, gäststuga på 25 kvadrat, lusthus, snickarbod, förråd och vedskjul samt en stor altan. Tomten är på cirka 2 000 kvadratmeter.

Här sommarbor: Ann och Magnus Olofsson samt döttrarna Cecilia, 9 år, Isabell, 8 år och Natalie, 7 år.

Det bästa med sommarstugan, enligt döttrarna: Hjälmaren och att bada i den.