Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ trädgårdens övergång

Sommaren vet inte riktigt vad den vill just nu. Temperaturen är stundtals höstlik men så snart molnen lämnar solen ifred och vinden avtar lite är värmen här igen.

Regn lider vi ingen brist på. Men mellan skurarna är det härligt att vistas i trädgården, som är augustifrisk och väldoftande. Plocka de sista vinbären, provsmaka äpplen, skörda i kökslandet och följ så sakteliga trädgårdens övergång från högsommarfägring till höstens mjuka, varma kulörer.

BRA ATT GÖRA NU

Reparationsså gräsmatta kan du göra nu, då daggen på nätterna ökar och luften är svalare och fuktigare.

Plantera vintergröna växter så att de hinner etablera sig och utveckla ett stadigt rotsystem innan vintern.

Samla material till eget örtte. Torka svartvinbärs-, citronmeliss- och myntablad, ringblommans och rosens blomblad och mycket mer. Förvara det torra örtteet i täta burkar på en mörk, torr plats.

Ta in basilikan om du har den ute, den är känslig för svala nätter som snart kan börja komma. Har du möjlighet att ordna tillskottsljus under ett lysrör så kan den växa och ge skörd långt in på vintern.

Skörda lök och lägga att torka, helst utomhus, på torr och varm plats innan du tar in den för förvaring.

Dela vårblommande perenner om de står för tätt. Gräv upp hela plantan, helst med grep, skaka av jorden och putsa bort sådant som är visset eller dött. Dela plantan − se till att varje bit har friska rötter och blad! Innan du planterar, förbättra och luckra jorden på planteringsstället. Ett billigt och roligt sätt att föröka dina växter!

Plocka bort fallfrukt från gräsmattan som annars ruttnar och lockar till sig mördarsniglar. Lägg de gärna i en vacker låda eller hink som dekoration.

Fortsätt njuta av hallon och björnbär så länge de finns. Får du inte så många bär kan de användas som dekoration eller till smoothie – glädjen att äta av egen skörd är alltid stor!

En liten påminnelse: Inser du plötsligt att trädgården inte har några höstblommande buskar? Det finns mycket krukodlat att köpa, som syrenhortensia, rosenflockel och syrenbuddleja, som fjärilarna genast kommer att samlas vid? Det går att plantera dessa nu i full blom för njutning redan i år.

NÄR DET REGNAR!

Har du fina pelargoner i kruka på trappan, balkongen eller terrassen? När vädret är för blött för trädgårdssysslor ute kan du passa på att ta sticklingar på dina favoritpelargoner. Börja med att vattna plantan noga som du ska ta sticklingar ifrån flera timmar innan. Välj sedan ett skott som har minst två bladpar. Skär av nedanför andra bladparet – sticklingen bör vara minst 7 cm lång. Skär nu av det lägsta bladparet och sätt sticklingen direkt i småkrukor i luftig, fuktig, sandblandad jord. Vattna och täck med plast. Ställ dina krukor i ett ljust fönster men som inte badar i solljus hela dagen. Lufta gärna dina sticklingar en stund varje dag genom att lyfta bort plasten. Ta bort den helt efter ca två veckor. Toppa plantan när den nått ca 15 cm höjd och plantera om i större kruka, gärna lerkruka, där risken för övervattning är mindre. En varm, mullrik, välgödslad jord, uppblandad med lecakulor passar bra.