Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folk skulle bara veta hur lätt det är att ha fina fötter”

Har du sommarfotångest? Du är inte ensam, det är som bekant dags att åter visa upp de där fötterna som varit instängda ett helt vinterhalvår. 

Annons
Inget kill. Erika Lindblom, fotterapeut på Punkt fotvård, slipar stammisen Gun Ternanders fötter.” Efteråt är det som att gå på moln,” säger Gun.

Hur får vi dem mjuka och smidiga fort? Fotvårdsspecialisten Veronika Hallqvist på Punkt fotvård guidar oss genom liktornar, salvor och hälsprickor.

– Folk skulle bara veta hur lätt det är att ha fina fötter, säger Veronica Hallqvist.

Att smörja med en fet fotvårdskräm varje dag, fila max två gånger i månaden, använda bra skor, strumpor, vettiga sulor och att klippa tånaglarna rakt är några enkla tips som de flesta har möjlighet att följa.

– Vi är inte så vana att smörja fötterna, det är inget vi får lära oss som barn, säger Veronika Hallqvist.

På väggen inne i Punkt fotvårds lokal sitter Sveriges fotterapeuter-loggan. Den är beviset på att de bedriver medicinsk fotvård, vilket innebär att de kan ta hand om liktornar och nageltrång.

– Går man på en vanlig fotbehandling är det mer som en spabehandling för fötterna och det kan vara skönt det med. Vi slipar fötterna, jobbar med skalpell för att få bort det gulaktiga som blir, filar, smörjer och kollar igenom hela foten för att ge tips och idéer, till exempel om avlastning för liktornar och sulor för spruckna hälar. Nagelsvamp ska där-emot behandlas av en läkare, säger Veronika Hallqvist.

I kollegan Erika Lindholms behandlingsstol sitter Gun Ternander som gått till Punkt fotvård i 15 år. Tre gånger om året försöker hon gå.

– Det är lite som att gå till tandläkaren eller frissan, man vill ha samma person som känner till ens problem. Det är så skönt och efteråt går jag gärna barfota hemma. Har man en hälspricka eller förhårdnad så drar man gärna på ett par strumpor, säger hon.

Att det bara skulle vara kvinnor som går iväg för att vårda sina fötter är en vanlig fördom.

– Det är verkligen inte bara kvinnogöra. Vi har många män som kommer hit, även en hel del yngre som tycker att det är skönt att ta hand om sig, det är roligt, säger Veronika.

Sedan är det inte alla som är så pigga på att visa upp sina fötter. Det är inte ovanligt med fotfobi och männi-skor som tycker deras fötter är både fula och äckliga och som känner en stark ovilja inför att smörja in eller bara röra vid dem, berättar Veronika.

– De kanske har sprickor på hälarna, någon förhårdnad eller tror att de har svamp. Men det behövs oftast inte så mycket för att de ska bli bra. Och har man fotsvamp är det bra att få det bekräftat via medicinsk fotvård och sedan gå och köpa lamisil eller liknande.

Sommarskorna då, vilka bör vi skippa och vad är bra för att fötterna ska trivas?

– Personligen gillar jag varken foppatofflor eller flip- flop, men det är en smaksak. Luftigt och bekvämt. Man ska vara snäll mot sina fötter.

medicinsk fotvård. Punkt fotvård slipar fötterna, tånaglar och går loss med skalpell till skillnad från vanliga fotterapeuter.
Annons