Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet: Förstamajtalare Ylva Johansson är dåligt påläst

Ylva Johansson (S), talesperson för äldrefrågor talade på första maj i Västerås och krävde valfrihet i hemtjänsten och parbogaranti.

Västerås var ingen bra ort att framföra dessa krav i. Västeråsalliansen har sedan den 1 januari 2008 genomfört den dubbla valfriheten i hemtjänst. Detta betyder att den som har hemtjänst både kan välja vem som kommer från hemtjänsten och ha ett avgörande inflytande över vad hemtjänsten ska göra.

Under de tre och ett halvt år som jag har haft ansvaret för äldreomsorgen i Västerås har inget äldre par tvingats skiljas åt på äldre da’r. I Västerås har alltså parbo-garantin redan genomförts. När frågan blivit aktuell har boendefrågan lösts på ett sådant sätt att det äldre paret blivit nöjt.

Men det vore oförsiktigt att säga att det alltid är lätt att lösa frågan. En förutsättning för framgång är en positiv inställning från personalens sida, som ibland för att lösningen ska fungera måste acceptera en allt annat än bra arbetsmiljö. När två sängar ska rymmas i ett boende avsett för en säng blir det trångt och besvärligt för personalen att sköta jobbet. Men med en positiv inställning går även detta bra.

Johansson är välkommen tillbaka till Västerås för att på plats studera hur vi löst både valfriheten i hemtjänsten och parbogarantin.

Kanske skulle hon ha valt att tala i Eskilstuna i stället, där Socialdemokraterna styrt utan avbrott i mer än 90 år. Eskilstuna har blivit riksbekant för att man nekar ett äldre par att få bo tillsammans när en av makarna får behov av plats på äldreboende.

Händelsen har så upprört äldreministern att hon lovat lagstiftning för att hindra detta i fortsättningen. Och valfrihet i hemtjänsten är fortfarande bara en dröm för Eskilstunaborna.

Det var alltså bra krav som Ylva Johansson på detta område tog upp i sitt förstamajtal, men hon var pinsamt dåligt påläst eftersom hennes önskemål redan genomförts av Västeråsalliansen. Men det aktualiserar framtiden för valfriheten.

Vid ett regimskifte i Västerås är valfriheten i fara. Socialdemokraterna har lovat att utvärdera valfriheten i hemtjänsten och därefter ta ställning till hur det ska bli i framtiden. Den tilltänka samarbetspartnern Vänsterpartiet har lovat att valfriheten i hemtjänsten ska avskaffas.

Den som vill behålla valfriheten i hemtjänsten gör säkrast i att rösta på något av partierna i Västeråsalliansen.

Bengt-Åke NIlsson

ordförande i äldrenämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel