Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiets rikspolitiska profilering av skolpolitiken har sin motsvarighet i Västerås.

Folkpartiet i Västerås är först ut av de borgerliga partierna med att presentera sitt kommunala handlingsprogram. Det kan ge en fördel att vara tidigt ute.

Socialdemokraterna har redan presenterat sin politiska riktlinjer inför nästa mandatperiod. Nu har Folkpartiet, som framgår på nyhetsplats, som första parti i majoriteten lagt fram ett kommunalt handlingsprogram.

Det är mycket den ambitiöse väljaren behöver sätta sig in i för att välinformerat kunna lägga sin röst i höst. Det kommunala sambandet innebär att det är val till riksdag, landsting och kommun samtidigt. På alla nivåerna är det gott om partier med egna program. Blockpolitiken har gjort att det även presenteras gemensamma manifest, där flera partier före valet enas om en del. Kommun- och landstingspolitiken är mycket styrt av statliga regler och lagar, vilket gör att de stora stridsfrågorna blir färre.

Därför kan det vara en fördel att som Socialdemokraterna och Folkpartiet vara tidigt ute. Risken ökar att väljarna får svårare att ta till sig informationen ju fler program och utspel som görs.

Folkpartiet vill fortsätta samarbetet inom Västeråsalliansen och tror att det senare blir ett gemensamt manifest. Men frågan är hur många partier som kommer att ingå. Miljöpartiet har ännu inte bestämt om de gröna skall fortsätta i Västeråsalliansen eller som på riksplanet satsa på rödgrönt samarbete. Det ställningstagandet får stor betydelse för hur den lokala valrörelsen kommer att utformas.

Programmet innehåller några klara markeringar. Kommunalskatten skall vara oförändrad, det finns inte utrymme för fortsatta skattesänkningar. Genom att alla med arbete har fått rejält lägre skatt genom jobbskatteavdraget minskar också behovet av kommunala skattesänkningar.

Här har Folkpartiet intagit en för partiet tidigare vanlig ståndpunkt: Skatten skall vara som den är, varken höjas eller sänkas. Socialdemokraterna har en egen lokal variant på detta tema: skatten skall alltid vara på samma nivå som när Socialdemokraterna senast styrde, vilket i dag innebär en skattehöjning.

Folkpartiet vill utsätta mer av egen regiverksamheten för konkurrens, men inte sälja kommunala bolag som Mimer, Mälarenergi eller Mälarhamnar. Västerås Flygplats skall finnas kvar även om den fortsatt skulle behöva skattestöd.

Den rikspolitiska profileringen av skolpolitiken har sin motsvarighet i Västerås. (Även om Folkpartiet egentligen inte tycker att skolan skall vara en kommunal angelägenhet.) Här finns gott om konkreta förslag som bättre utbildade lärare, högre lärarlöner och uppföljning av betygssättningen.

Folkpartiet trycker på ökad valfrihet i hemtjänsten, både när det gäller utförare och innehåll. Alla över 75 år skall kunna beställa 12-timmars hemtjänst per månad. Programmet innehåller också flera spännande förslag för en bättre miljö, en välkommen markering av ett bredare intresse än mer kärnkraft.