Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartist:Var är Staffan Janssons (S) ansvar för lärarlönerna?

För några veckor sedan presenterade Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, statistik över utfallet av 2011 års löneavtal för Sveriges lärarkår. Att bitterheten var stor var inte att ta miste på, ynka 2 procent blev resultatet av årets avtalsrörelse för lärarna. Bitterheten är högst begriplig – Sveriges lärare är värda mer än så.

I Västerås blev utfallet än sämre, ungefär 1,6 procent. Vad Lärarförbundets ordförande anser om arbetsgivaren Västerås stad är för mig obekant, men jag kan bara gissa. Varför lärarna i Västerås skulle få än sämre löneutveckling 2011 än kollegorna i övriga landet är också det obekant för mig. Lika okänt är orsaken till att lärarna i Västerås 2011 fick den särklassigt sämsta löneutvecklingen av alla anställda. Detta trots att vi från Folkpartiet ställt frågorna ett otal gånger.

Vid årsskiftet 2009/2010 tog jag som personalkommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens arbetsgivardelegation fram ett förslag på en flerårig satsning på att höja lönerna för lärarna anställda i Västerås stad. Kommunen politiska ledning (Västeråsalliansen) ställde sig bakom satsningen på lärarlöner med start i avtalsrörelsen 2010. Utfallet av 2010 års lokala avtal blev också bättre än på många år, jag var inte nöjd men kunde då ändå hoppas att detta var en början på att rätta till lärarnas alltför låga löner.

I stället för en fortsatt lärarsatsning fick västeråsarna de röd-gröna partierna – Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänster-partiet att styra kommunen. Högst politiskt ansvarig för personal- och lönepolitiken, personalkommunalråd och ordförande i arbetsgivardelegationen blev Staffan Jansson (S). I den rollen har Jansson ännu många frågor att ge svaret på.

Hur såg den politiska kommunledningens prioriteringar i 2011 års avtalsrörelse ut? Vilka personalgrupper skulle man satsa på och vilka skulle man ligga lägre med? Hur såg man i kommunledningen på lärarlönerna? Varför fick lärarna lägst av alla grupper och avsevärt mindre än kollegorna i övriga landet? Fanns det över huvud taget någon politiskt förankrad prioritering inför lönerörelsen 2011?

Staffan Jansson har hukat i busken och när det hettat till i debatten om lärarlöner och skickat fram någon annan att svara. Nu är det dags för honom att svara på de ganska många frågor som både jag och säkert också Västerås stads lärarkår är intresserade av svaret på.

Vi är många som väntar på svaren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel