Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartister: Hur förankrat är Janssons utspel?

Folkpartiet har under mer än tio år drivit kravet på att lärarnas löner kraftigt måste höjas. Arbetet med att ge våra barn och ungdomar en bra utbildning måste värderas högre. Läraryrkets status måste höjas, men tyvärr har Folkpartiet varit ensamt om att driva detta. Motståndet från andra partier, främst Staffans Janssons parti Socialdemokraterna, har genom åren varit hårt.

Åke Hillman (S) har inte enbart varit tungt kommunalråd i Västerås. Han har, som ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och landsting (SKL), under årtionden varit en av de mäktigaste personerna i de svenska avtalsrörelserna. Hillman har konsekvent motarbetat tanken på att lärarnas löner måste höjas. För tio år sedan kastades till och med Folkpartiet ut från SKL:s förhandlingsdelegation då vårt parti inte ville acceptera den njugga behandlingen av lärarfackens krav på högre löner.

För 50 år sedan tjänade en läroverks-adjunkt ungefär som en riksdagsman. 2010 tjänar gymnasieadjunkten ungefär hälften av arvodet för en riksdagsledamot.

Det är viktigt att få kompetenta personer att ta på sig uppdraget som riksdagsledamot, men det är minst lika viktigt att lärarna, som betyder mest för hur våra barn och ungdomar lyckas med sin utbildning, värderas högre. De mest lämpliga för läraryrket och som brinner för att få jobba med barn och ungdomar ska i än högre grad än idag välja att bli lärare. Ska detta bli verklighet måste duktiga lärare få avsevärt mycket högre lön.

Det är inte enbart Socialdemokraterna som motsatt sig en lönesatsning på lärarna, motstånd har även kommit från andra partier. Vi tror oss veta att lokalt är det enbart Folkpartiet som har en handlingsplan för hur vi ska kunna genomföra en långsiktig satsning på att rejält höja lärarlönerna i Västerås. Detta har en framträdande plats i Folkpartiets valmanifest inför höstens kommunalval i Västerås.

Mot denna bakgrund är det minst sagt häpnadsväckande vad Staffan Jansson (S) skriver den 17 augusti. Är detta ett tecken på att Socialdemokraterna tänkt om eller är Janssons artikel bara en ensam ropandes röst i öknen?

För att löftet till lärarna i Västerås ska bli trovärdigt vore det bra om någon av Socialdemokraternas ledande kandidater inför höstens vill kommentera Staffan Janssons utspel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel