Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkrörelser bör lyssna på folkhavet hellre än att lita till experter

VLT:s ledare den 13 augusti frågar vem som skall äga begreppet ”folkrörelser”. Frågan är aktuell på grund av att Moderaterna vill bli ”framtidens folkrörelse”.

Folkrörelserna växte fram ur folkliga behov att ändra samhället underifrån. Efter hand har dock de flesta blivit en del av etablissemanget och säkrat sin ekonomiska bas genom statsbidrag och sponsorpengar. Konsulter och PR-människor har blivit viktigare än medlemmarna för idé- och verksamhetsutvecklingen.

Att Moderaterna vill skapa en ny ”folkrörelse” uppifrån blir då en naturlig fortsättning på folkrörelsernas sammanväxning med makten. Då är det inte att undra på att ungdomsgenerationen söker helt andra vägar för sitt samhällsengagemang och sina reformkrav.

Folkrörelsernas framtid ligger i att lyssna uppmärksamt på det dova mullret i folkhavet. Det kan man göra utan experthjälp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel