Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få kvinnor tar cellprov

Endast fyra av tio kvinnor i Västmanland väljer att komma på gynekologisk cellprovtagning när de blir kallade.

Genom att erbjuda regelbundna kontroller har livmoderhalscancer minskat kraftigt i Sverige, men fortfarande insjuknar 450 kvinnor varje år. Därför behöver vi se till att fler kvinnor går på kontrollerna.

Det är inte bara i Västmanland det är svårt att få kvinnorna att komma. Men det verkar vara nästan bara Västmanland som inte har riktade aktiviteter för att få fler att komma.

I Skåne finns en minibuss som används för cellprov. Flera landsting har vår-kampanj under begreppet ”Cellprovveckor”.

I Göteborg har genomförts stor informationskampanj under namnet ”Ta med en vän”. Västra Götaland har en hemsida, cellprov.se med bland annat filmer på olika språk om varför cellproven är viktiga.

Samtliga exempel har gjort att många fler kommit på undersökningarna.

I Skåne är avgiften 120 kronor, i Västmanland är avgiften 200 kr. Ju högre avgift desto svårare att motivera friska människor att undersöka sig.

Därför borde Västmanland anstränga sig mer än andra landsting, inte mindre. I beslutet då avgiften fördubblades 2011 står att det ska göras en uppföljning efter tre år, alltså år 2014. Vad innehåller den uppföljningen?

När tänker de rödgröna agera för att fler kvinnor ska gå på undersökningarna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel