Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få poliser i Hallsta

Det finns både intern och extern kritik mot för låg bemanning. Men ledningen är oförstående.

De samverkansavtal som tecknades förra året mellan polisen och Surahammar respektive Hallstahammar fungerar inte riktigt tycker kommunerna och får medhåll av den lokala polisledningen.

I avtalet står bland annat att parterna tillsammans ska främja tryggheten och förebygga brott genom att inrätta polisvolontärer, grannsamverkan och kontaktpoliser. Det sistnämnda gäller mot skolorna.

Men nu visar det sig att polisen inte bidrar i den utsträckning som kommunerna hade hoppats på.

– För att polisvolontärerna ska kunna vara ute måste polisen finnas med som en slags back-up. Men det har inte funnits personal till det vilket har gjort att volontärerna inte kunnat vara ute, särskilt under kvällarna, säger Christer Hallqvist som leder det brottsförebyggande arbetet i Hallstahammar.

Det brister även med kontaktpoliser, uppföljning samt att jobba efter den så kallade Kronobergsmodellen, menar Christer Hallqvist.

Från Surahammar hörs nästan identisk kritik. Där är det sedan i höstas den före detta polisen Kenneth Källqvist som leder det brottsförebyggande arbetet där.

– Det ser inte bra ut. Det är dåligt med närvaro i kommunen bortsett från ingripandeinsatser. Först och främst bör de ta hand om volontärerna där det är nedlagt tid och kraft från många håll.

Han menar att det inte riktigt håller att skylla på att personal inte finns.

– Har man inte personal ska man kanske inte ge sig in i olika projekt. Att säga ja och sedan inte kunna leva upp till det är inte bra, säger han.

Även Roland Hed, koordinator på polisen i Kolbäcksdalen är kritisk.

– Jag tycker att bemanningen är urusel. Vi har runt tre personer som jobbar med brottsförebyggande arbete men skulle behöva minst sex, gärna åtta. Sura, Ramnäs och Virsbo ser inte många poliser. Mycket av uppföljande arbete blir lidande, till exempel att titta till torgen, säger han.

Men Per Wideberg, biträdande närpolischef för Västerås närpolisområde dit Kolbäcksdalen hör, håller inte alls med om kritiken.

– Vi har gjort en hel del och har nog aldrig förut varit så närvarande i Surahammar som den senaste tiden.

Han tycker att polisen har gjort en fullt rimlig insats hittills i förhållande till de avtal som är undertecknade.

– Visst, jag skulle gärna ha mer personal men nu får vi spela det lag vi har. Det handlar om resurser.

Finns det någon uttalad minimibemanning för brottsförebyggande insatser i Kolbäcksdalen?

– Nej. Men vi är precis på väg att dra i gång ett projekt i Kolbäcksdalen med 10–15 poliser som kommer att jobba under flera månader där ute. Bland annat ska de jobba med de narkotikaproblem som finns där. Vi har också ytterligare tre volontäruppdrag inplanerade i Hallstahammar.

Per Wideberg ska ta kontakt med kommunerna.

– Jag tar gärna diskussionen med dem, men inte via media.