Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förälder: Glöm inte osynliga funktionshinder

Känner ett visst mått av illamående när jag läser debattartikeln ”Rätt och möjlighet att leva som andra” av Elisabet Friden och Maria Lindelöf den 3 augusti.

Det skrivs så fint att människor med funktionsnedsättningar ska ha rätt till att få sina drömmar och mål uppfyllda precis som vem som helst. Ni är stolta över era satsningar, vilka jag tolkar är satsningar för synliga funktionshinder. Det finns många, många med osynliga funktionshinder som också behöver få stöd, hjälp och förståelse.

Satsningarna bör också inkluderar skolvärlden, där det i dag krävs att barnet med funktionshinder synligt eller osynligt har föräldrar som påpekar, tjatar och ärdelaktiga. Det är i dag ingen självklarhet att barnen i skolmiljön får det de behöver utifrån sitt handikapp. Fördomarna från vuxna är stora, kunskaperna små och den individuella skolan existerar inte.

Mitt barn har Aspergers som framförallt är ett socialt funktionshinder, vilket innebär att man bör långsamt och försiktigt lära känna honom och då se vilka enorma kvaliteter han besitter. Han är i stort behov av en individuell skolgång och har haft turen att gå på en skola där man lyssnar på detta. Jag träffar många andra föräldrar som inte har haft den turen och där barnen mår fruktansvärt dåligt och som dessutom missar utbildning.

Fortsätt satsa på tillgänglighet och levnadsvillkor, men glöm inte skolan och då redan i lågstadiet. Glöm heller inte att satsa på utbildning och information angående de olika funktionshindren för att minska fördomar och mobbning från andra barn, vuxna och personal.

Med en växande klump i magen närmar vi oss högstadietiden för min son Vi hoppas innerligt att han ska kunna få samma möjligheter till utbildning som alla andra och då kanske slippa belasta samhället i vuxen ålder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel