Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar fixar kyrkoavslutning

När kommunen och kyrkan inte kom överens tog föräldrarna saken i egna händer. Nu ordnar de en alternativ skolavslutning för barnen i Ramnäs och Virsbo.

– Det är ju så himla många som är upprörda för att det inte ska vara skolavslutning i kyrkan längre. Så vi kommer att köra en liten avslutning efter kommunens avslutning, säger Natalie Funck, ordförande i Ramnäs föräldraförening.

Föräldraföreningen och kyrkan har kommit överens om att arrangera en traditionell avslutning med psalmer och präst i kyrkan. Så de barn och föräldrar som vill ha en sådan avslutning får ta sig till Ramnäs kyrka efter skolornas egna avslutningar.

Skolorna i Surahammar kommer att hålla sina avslutningar långt från klockringningar och i år – på fotbollsplaner, i hembygdsgårdar, folkets hus och församlingsgårdar.

– Jag tycker det är tråkigt att skolorna inte är i kyrkan, för det är ändå en tradition sedan länge, säger Natalie Funck.

Men kyrkan och kommunen är låsta i sina positioner.

– Den lagstiftning vi har att rätta oss efter är väldigt tydlig. Är det obligatoriska inslag får det inte ingå något aktivt religionsutövande. Och då säger kyrkan att man inte kan upplåta lokalen. Då får vi acceptera det, säger Kurt Haraldsson, chef för skola och omsorg i Surahammars kommun .

Hur har skolorna kunnat vara i kyrkan tidigare, när samma skollag har gällt?

– Våra rektorer har väl brutit lite mot skollagen.