Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar i Västerås döms för dotterns tvångsgifte

Föräldraparet gifte bort sin dotter mot hennes vilja. Nu döms paret från Västerås till fängelse.

Mannen döms av Västmanlands tingsrätt till ett år och fyra månader i fängelse, kvinnan döms till ett års fängelse för brottet äktenskapstvång.

Västmanlands tingsrätt finner dem skyldiga till att ha fört sin dotter till Irak för att där gifta bort henne med en man mot hennes vilja. Enligt vad som framkommit har paret tagit med sig dottern till det tidigare hemlandet för att gifta bort henne tidigare i somras. Bakgrunden är, enligt vad dottern berättat, hedersproblematik. Dottern hade tidigare haft en pojkvän i Sverige och ansågs därmed enligt den kultur som rådde i den kultur hon växte upp i och som föräldrarna anammade omöjlig att giftas bort.

För pluskunder: Efter domen om tvångsgifte – nu vill "Jasmina" leva normalt liv

Enligt dotterns uppgift trakasserades hon på olika sätt av fadern efteråt. En resa till det gamla hemlandet planerades av familjen. Fadern lovade att inte göra något olämpligt och dottern ville träffa sin släkt där, så hon följde med.

Men det visade sig att resan till Irak var arrangerad för att kunna gifta bort dottern så att familjens heder skulle kunna återupprättas. Inför bröllopet misshandlades dottern av sin far, han ville vara säker på att hon lydde.

Dottern, som fyllt 18, giftes bort med sin kusin och blev kvar medan övriga familjen åkte hem. Hennes pass togs omhand av en släkting.

Dottern lyckades dock via appen Snapchat – hon hade tillgång till mobiltelefon som hon fick av välvilliga släktingar – ta kontakt med den svenska organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, en organisation som arbetar mot hedersförtryck. Dessutom fick hon hjälp och stöd av en broder. Brodern försökte berätta för släktingar att hans syster inte ville gifta sig, men ingen lyssnade på honom. Han tog dessutom sin syster i försvar när fadern var aggressiv och påstridig.

Dottern försökte fly, men lyckades inte.

Läs också: Så tog hon sig till Sverige efter misstänkta tvångsgiftet – lever skyddat

När makarna kom hem hade kontakterna med GAPF nått svenska myndigheter. Makarna greps på Arlanda men släpptes inom ett dygn.

Men myndigheternas misstänksamhet gjorde att fadern fick kalla fötter. Han ville att dottern skulle resa tillbaka till Sverige för att berätta för myndigheterna att hon gift sig av fri vilja.

Det gjorde hon inte – hon berättade i stället vad som hade hänt och fick genast skyddat boende. Föräldrarna greps och förhördes, misstänkta för brottet äktenskapstvång, och i fallet med pappan även ofredande. Föräldrarna satt frihetsberövade en månad, men försattes sedan på fri fot i samband med rättegången.

Inför rätta berättade dottern allt om tvångsgiftet. Tingsrätten skriver att hon gjort ett "mycket trovärdigt och tillförlitligt intryck".Föräldrarna, som inför rätta nekat till brott och sagt att dottern ingått äktenskap av fri vilja – mamman nekade till och med i ett inledande skede till att dottern gift sig – har inte gjort samma trovärdiga intryck. Rätten finner mycket av vad de påstått "märkligt".

Rätten anser också att föräldrarna försökt förringa hederns betydelse i Sverige, vad släktingarna i Irak tyckt och betydelsen av att dottern tidigare haft pojkvän i Sverige.

Straffvärdet för mannen, som förutom äktenskapstvånget även gjort sig skyldig till att ha ofredat sin dotter, är ett år och fyra månaders fängelse, enligt tingsrätten.

Kvinnan, som haft en mer passiv roll, har begått brott med straffvärdet ett års fängelse, konstaterar tingsrätten som dömer båda föräldrarna enligt straffvärdet.

Mannen och kvinnan ska solidariskt med varandra utge 75 000 kronor i skadestånd till dottern. Utöver det döms mannen också att betala 15 000 kronor till dottern.

Dottern tänker vidta åtgärder för att få äktenskapet med kusinen upplöst.

Pappans försvarare, advokat Jöran Flood, säger att pappan inte är skyldig och domen kommer därför att överklagas till Svea hovrätt. VLT har, utan att lyckats, försökt nå advokat Katerina Tomis Blissinger som försvarar mamman.

Fler artiklar i fallet:

Så tog hon sig till Sverige efter misstänkta tvångsgiftet – lever skyddat

Åklagaren i rättegången om äktenskapstvång: "Motivet är att återupprätta familjens heder"

Rättegången om äktenskapstvång: Föräldrarna på fri fot i väntan på dom