Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar misstänks ha tvingat dotter att gifta sig med kusin

Föräldrarna anhölls i sin frånvaro den 18 augusti i år. Under måndagen kom åklagare Jessica Wennas med en stämningsansökan där paret misstänks för äktenskapstvång. Ett brott som har ett maxstraff på fyra års fängelse.

Stämningsansökan mot föräldrarna, som är bosatta i Västerås sedan många år, lämnades in till Västmanlands tingsrätt under måndagen av kammaråklagare Jessica Wenna.

Enligt åtalet ska föräldrarna ha tvingat dottern att gifta sig med sin egen kusin. Detta ska ha hänt i den irakiska delen av Kurdistan mellan 25 och 28 juli i år.

Vidare så menar Jessica Wenna i sin stämningsansökan att dottern, som är myndig, har misshandlats av pappan efter att mamman berättat att dottern inte ville gifta sig och planerade att rymma.

Läs också: Föräldrarna som misstänks för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Irak fortsatt häktade

Det ska ha hänt vid tre olika tillfällen. Pappan ska då bland annat ha slagit dottern i huvudet, puttat omkull henne och dragit henne i håret.

Åklagaren menar också att dottern är uppväxt och uppfostrad i en hederskontext.

Hon var fråntagen sitt pass och telefon. Pappan ska också ha använt kränkande tillmälen, spottat på sin dotter och sagt att hennes liv skulle inskränkas kraftigt om det inte blev något giftermål.

Under rättegången kommer förhör att hållas med dottern och hennes föräldrar.

Dessutom kommer flera andra personer att höras som ska styrka att dottern inte ville gifta sig samt vittna om att hon varit kontrollerad i Sverige. Något som ska ha blivit värre efter att dottern haft en relation med en kille som sedan avbröts.

Mannen hon hade förhållandet med ska även han höras under rättegången.

Båda föräldrarna nekar till brott.

Läs också:

Föräldrar misstänks ha gift bort dotter i Irak

14-årig Västeråsflicka räddades från tvångsgifte av skolkuratorn via Facebook

Pappa åtalas för äktenskapstvång