Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna som misstänks för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Irak fortsatt häktade

Västeråsparet sitter häktat sedan drygt två veckor tillbaka misstänkt för äktenskapstvång i Irak under juli 2017. Tingsrätten omhäktade mamman och pappan i onsdags och de är fortsatt häktade på sannolika skäl.

Utredningen blev inte klar på utsatt datum, 6 september, så åklagaren begärde mer tid för att slutföra utredningen.

Det finns översättningar och telefontömningar som inte är klara. Det finns även ytterligare något förhör kvar att göra, skriver vice chefsåklagare Eva Morén i sin framställan om förlängd åtalstid till Västmanlands tingsrätt.

Pappan, som tidigare är ostraffad liksom mamman, har enligt Kriminalvårdens personutredning sagt att han inte ser äktenskapet mellan dottern, som är myndig, och hennes make som något påtvingat.

Han menar vidare, enligt samma utredning, att det var frivilligt att underteckna pappret som intygade äktenskapet.

Pappan hävdar i personutredningen att han tror att dottern ångrat sig i efterhand och kanske tror att det inte är acceptabelt att skilja sig.

Det brukar visserligen vara förenat med skam att skilja sig tidigt i länder som Irak menar pappan, men om hon ångrat sig så skulle han inte ha några problem med det.

Mammans försvarare, advokat Katerina Tomis Blissinger, ville att hennes klient omedelbart skulle släppas fri från häktet. Detta eftersom mamman förnekar att det föreligger sannolika skäl för att hon begått brottet. Mamman menar också att det inte heller finns någon risk för att hon förstör bevis eller påverkar eventuella vittnen om hon blir fri.

Domstolen, genom chefsrådman Jan Bengtsson, förklarade vid förhandlingen att mamman fortfarande är misstänkt på sannolika skäl för äktenskapstvång och att det finns en risk att hon undanröjer bevis eller på något annat sätt försvårar utredningen av brottet.

Båda föräldrarna är fortsatt häktade misstänkta för äktenskapstvång. Maxstraffet för brottet är fyra års fängelse.

Åtal mot föräldrarna ska vara väckt senast den 11 september klockan 11.

Läs mer:

Föräldrar misstänks ha gift bort dotter i Irak

14-årig Västeråsflicka räddades från tvångsgifte av skolkuratorn via Facebook

Pappa åtalas för äktenskapstvång