Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna vill bli frikända – överklagar tingsrättens dom om äktenskapstvång

I tingsrätten dömdes mamman till ett års fängelse, pappan till ett år och fyra månder, för att ha tvingat deras dotter gifta sig med sin kusin i Kurdistan i Irak. Nu vill mamman och pappan att Svea hovrätt friar dem.

Mamman dömdes i början av oktober till ett års fängelse för brottet äktenskapstvång. Hennes make fick ett år och fyra måndaers fängelse. Han dömdes även för ofredande av sin dotter..

Det var den 4 oktober som domen mot kvinnan och hennes man föll i Västmanlands tingsrätt. De förklarades båda skyldiga till att ha lurat med sig sin 19-åriga dotter till Kurdistan i Irak för att där gifta bort henne med sin 21-årige kusin mot hennes vilja. Detta för att rädda familjens heder.

Nu överklagar föräldrarna domen till Svea hovrätt genom sina försvarare, advokat Katerina Tomis Blissinger och advokat Jöran Flood.

De vill i första hand bli helt frikänd från brottet samt i och med det slippa betala skadestånd på 75 000 till sin dotter.

I andra hand vill mamman dömas till ett straff där hon inte behöver sitta i fängelse. Dessutom vill hon att skadeståndet ska sänkas om så blir fallet.

Skulle hovrätten ändå döma henne till fängelse vill mamman ha ett kortare fängelsestraff än det hon dömdes till av Västmanlands tingsrätt.

Pappan vill i andra hand ha ett kortare fängelsestraff och betala ett lägre skadestånd till sin dotter.

Mamman och pappan nekade under hela rättegången till att ha begått något brott. De menar att dottern gift sig av egen fri vilja och att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering av det som kom fram under rättegången.

Bevisningen som försvarsadvokaterna vill att hovrätten prövar är bland annat förhör med mamman, pappan och ett par släktingar. Dessutom vill de visa den film från bröllopet och festen som visades i tingsrätten.

Mamman och pappan menar, via sina advokater, att filmen visar att det rådde en glad och uppsluppen stämning under festen och bröllopet.

Både mamman och pappan är på fri fot sedan rättegången avslutades i tingsrätten.

Pappans advokat nämner i sitt överklagande att pappan blivit uppsagd från sin anställning.

Det är inte klart när målet kommer att tas upp i Svea hovrätt.

För pluskunder:

Efter domen om tvångsgifte – nu vill "Jasmina" leva ett normalt liv

Så tog hon sig till Sverige efter misstänkta tvångsgiftet – lever skyddat

Föräldrar i Västerås döms för dotterns tvångsgifte