Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringar tar tid - låt kvinnor ha sin badtid

Artikel 77 av 81
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Sakine Madon, nu vill jag berätta för dig hur det varit i min "helt svenska" familj. Jag irriterar mig på din besservisserton emot Lena Ag i lördagens VLT.

Min historia har inget med religion eller patriarkat att göra men visar hur lång tid det ändå tar att uppnå jämställdhet. Min mormor var född 1875 och var utåtriktad och social. Det finns ett foto där hon sitter på en brygga och har dragit upp sin långa kjol en bit och dessutom har hon tagit av sig skor och strumpor och plaskar med fötterna i vattnet. Hon skrattar, men ser lite generad ut. Var och när hon badade vet jag inte, kanske tvättade hon sig i en balja i köket.

Min mamma, född 1914, badade i sjön under sin uppväxt. Som gift och nyinflyttad till stan hade hennes familj, som de flesta på den tiden, inget badrum. Vi gick till bastu eller badhus på kvinnornas baddag och männen gick en annan dag. Detta berodde kanske på att det bara fanns ett omklädningsrum och ett tvättrum. 1950 byggdes nytt badhus, men varken min mor eller andra medelålders kvinnor gick dit. Då tillkom morgonbad. Två dagar för kvinnor. Det var många som kom! Min mamma gick där i flera år och tog till och med guldmagistern.

Pappa gick en annan dag, simmade och lekte med gubbarna. Fika efteråt och social samvaro var viktig.

Jag själv, född 1940, har som vuxen alltid badat. Män, kvinnor och barn tillsammans. Det tog tre generationer och vi kan inte ändra andras inställning över en natt.

Låt kvinnorna ha sin badtid! Kanske deras dotter och dotterdotter får full jämställdhet en gång. Nya generationer män tänker förhoppningsvis annorlunda.

B K Hedlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare