Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förarna vill bygga om banan

Läs vad som sades på presskonferensen på ABB Arena.

Vår reporter Malin Marcusson är på plats och rapporterar:

14.25 Presskonferensen avslutas. Swemo ska gå igenom allt bildmaterial för att se om det går att hitta en orsak till olyckan där. Swemo ska även prata med samtliga inblandade, funktionärer och förare, för att sammanfatta vad de sett och upplevt.

14.24 Vår konklusion är att här har inte begåtts något slarv eller fel. Det är maximal otur, säger Per Westling på Swemo.

Utredningen bedöms inte vara klar förrän tidigast om en vecka.

- Då kommer vi att offentliggöra rimlig information med hänsyn till anhöriga och andra.

14.21 Det är djupt olyckligt att det här sker. Vi har jobbat stenhårt tillsammans med säkerhetskommitéen och tänkt främst på publikens bästa; att det inte får ske något med publiken. I andra hand förarnas säkerhet.

Vi har gjort det vi har blivit anmodade att göra och vi fick också klartecken att genomföra det här i går, säger Tommy Cederlund, ordförande för Hammarbys isracing som var arrangör av onsdagens tävling.

Onsdagens olycka sägs vara den andra dödsolyckan i svensk isracinghistoria. Den första var 1970.

14.17 Att tävlingen körs inomhus på en för tillfället uppbyggd bana beror mycket på att det finns få fasta banor i Sverige. De banor som finns ligger i norra Sverige och är utomhus.

Banans uppbyggnad har efter olyckans diskuterats.

Förarna har haft synpunkter på hur banan byggts upp och vill att den till viss del förändras till en eventuell tävling på lördag.

- Men det är otroligt olyckliga omständigheter som ligger bakom det här, säger Per-Arne Lindström, förare.

Han hoppas dock att tävlingen på lördag kommer att köras, med vissa förändringar av banan.

14.13 Per Westling, generalsekreterare för Motorcykel- och snöskoterföbrundet, inledde presskonferensen:

- I det andra heatet hände det något i andra sväng, på något sätt har Peter (den förolyckade föraren) tappat fästet.

Föraren fördes med ambulans till sjukhus och var då vid medvetande.

- Under kvällens gång kom det information om att han hade förolyckats. Då var tävlingen i sitt slutskede och slutfördes, säger Westling.

- I dag har vi haft en träff med förare och andra nära inblandade där vi försökt att prata igenom det som har hänt.

- Därefter delade vi upp oss lite grann, förarna för sig. Vi har diskuterat vad vill vi göra, vad har vi framför oss.

- Finns det något i banbygget vi vill ändra. Vi andra gick över till andra huset, pratade igenom med funktionärerna. Vad såg ni, fanns det något ni vill ändra på?

Förbundets utredning kring olyckan har börjat. Utredningen kommer inte att vara offentlig, men Per Westling säger att berörda kommer att bli informerade om utredningens resultat.

- Tävlingen i dag har ställts in av arrangören. Vi har ytterligare två tävlingar på gång, en i Uppsala och en i den här arenan. Förarnas beslut är det viktigaste om vi ska köra en tävling till i den här arenan.