Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud elever att ha mobiler i skolan

Jag är en elev som studerar i samhällsprogrammet på gymnasieskolan Rudbeckianska. Under hela min skolgång har jag upplevt att allt fler elever inte kan koncentrera sig på lektionerna och att det finns många störmoment i klassrummen som i sin tur leder till att elever i Sverige presterar sämre, i jämförelse med tidigare år. Jag anser att en av faktorerna till detta, kan vara betygssystemet som införts, men även mobilerna som tillåts användas under hela skoldagen – på rasterna och i klassrummen.

Enligt en undersökning från London School of Economics and Political Science, så förbättras betygsresultaten för de lågpresterande elever genom att införa mobilförbud. Detta betyder att mobiler förbjuds på både raster och i klassrummen, vilket gör att det blir lättare att koncentrera sig på lektionerna för att man inte känner ett beroende av att kolla vilka notiser man har fått. Detta gör så att man undermedvetet tvingas fokusera på skolarbetet, samt tvingas lyssna på föreläsningar/genomgångar, vilket därmed leder till höga betygsresultat.

Forskning visar också att ju mer man använder sin mobil, desto större risk att få nackbesvär, eftersom vi sitter framåtböjda när vi använder våra mobiler som ger statisk belastning i nacken. Konsekvenserna av det är att man kan få permanenta skador i äldre dagar.

Många anser nog detta vara onödigt, då det finns en massa elever som sköter sina studier utmärkt, men jag tycker inte att fokus alltid ska ligga på de högpresterande elever för vi måste få alla elever att prestera godkänt/över godkänt. Inför man ett sådant här förbud så kan vi däremot få missnöjda elever som vill kunna roa sig med mobilerna på rasterna, men jag tror att de förhoppningsvis kommer förstå innebörden av detta system senare, speciellt när de inser vilka bra betyg de får i slutändan.

Mobiler är dock ett studiemedel i skolan nu för tiden, men då har de flesta skolor datorer eller iPads, därför har vi inget behov av mobilerna eftersom vi har tillgång till internet på datorerna.

Efter mycket reflekterande kring det här problemet för elever, så vill jag uppmana skolor att införa mobilförbud för elevernas eget bästa! Detta kommer endast gynna elever när de får bättre självförtroende över deras otroliga prestationer!

Isra Hajar, Rudbeckianska gymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare