Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud mot avgift på kort

Från och med i dag är det förbjudet att ta ut extra avgifter vid kortköp. Förbudet slår hårt mot småbutiker i Västerås.

Tobaksaffären Musses på Stora gatan brukar ta ut en avgift för kortköp.

– Det är så små marginaler. Nu kommer vi att behöva höja priserna på andra håll för att vi ska klara det, säger Liv Em som jobbar på Musses.

Butiken MyWay öppnade i våras i Sigma och säljer bland annat godis, tobak och tidningar. Här har man valt att inte ta extra avgifter för kortköpen.

– Den tidigare ägaren gjorde det, men vi har tagit bort det eftersom vissa kunder väljer bort att handla när det kostar extra, säger Samira Enori.

Trots att de valt att slopa avgiften upplevs de små kortköpen som ett problem.

– Vissa kommer in och handlar på kort för en krona, och det blir dyrt för oss. Om folk köper för under 50 kronor och betalar med kort så gör vi ingen vinst, säger Samira Enori.

Den nya lagen (2010:751) om betaltjänster träder i kraft imorgon, och syftet med förbudet mot kortavgifter är att minska kontanthanteringen.

Svensk Handel är kritisk och tror att lagen i stället kan leda till att kontanthanteringen ökar.

– Alternativet för småhandlarna blir ju antingen att höja priserna eller att sluta ta emot kort, och då går man ju helt emot syftet med lagen, säger Bengt Nilervall, betalansvarig, Svensk Handel.

Han tillägger att Svensk Handel inte heller tycker att det är särskilt bra med tillläggsavgifter, och att lagen tillkommit för snabbt och utan en ordentlig utredning.

Från bankernas sida är responsen en annan. Kerstin Ottosson, informationschef SEB kort, är positiv.

– De här avgifterna som tagits ut har diskriminerat kunder som vill betala med kort. Om småhandlarna slutar ta emot kort kommer det nog att slå tillbaka mot dem själva.