Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördel Sura i segslitet saltbråk

Surahammars Kommunalteknik har vunnit en halv seger i saltkriget på väg 252. Nu ställer sig nämligen Havs- och vattenmyndigheten på kommunens sida.

Det kommunala bolaget Surahammars Kommunalteknik och Trafikverket har i flera år grälat om vägsaltning på väg 252 genom Rävnäs vattentäkt.

Kommunalteknik hävdar att grundvattnet och därmed dricksvattnet förorenas av höga kloridvärden medan Trafikverket anser att saltning är nödvändig för trafiksäkerheten.

För att skydda vattentäkten mot saltet har Surahammars kommun antagit föreskrifter som förbjuder vägsalt i en primär skyddszon av vattentäkten. Detta har Trafikverket protesterat emot.

Efter många turer ska frågan prövas av Regeringsrätten. Ärendet är ute på en remissrunda och en av de myndigheter som rådfrågats i ärendet är Havs- och vattenmyndigheten. Den ställer sig helt och hållet på Surahammars kommunaltekniks sida.

Havs- och vattenmyndigheten delar kommunens slutsats att de aktuella föreskrifterna behövs för att tillförsäkra grundvattentäkten ett fullgott skydd. De anser att mätvärdena visar att vattentäkten inte har fullgott skydd och att den är påverkad av mänskliga utsläpp av salt.

– Det är en indikation på att vi är på rätt spår, att vi tänkt rätt när det gäller att skydda grundvattnet mot vägsalt, säger Christer Nordling, tillförordnad vd på Surahammars Kommunalteknik.