Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningshus blir privatbostad

Nykterhetens högborg i Surahammar är såld. 322 kvadratmeter hus ska omvandlas till hem nu när familjen Ihrelius-Hvid är på plats.

Den första maj tog Milton Hvid och Maria Ihrelius Hvid över IOGT-NTO:s hus i centrala Surahammar.

Nykterhetsorganisationen hade för få medlemmar kvar för att det skulle vara rimligt med en så stor samlingslokal. Bara salen är omkring 150 kvadratmeter stor och taket reser sig fem sex meter över huvudknoppen. Det finns två kök, men inget badrum.

Köpesumman var 500 000 kronor.

–  Jag kan tänka mig att många grannar tror att vi köpt huset för att riva det och bygga nytt, säger Milton Hvid.

Men paret har inga planer på att riva, det är ombyggnation och renovering som står på agendan den närmaste tiden.

– Det är ju så häftigt och liknar inget annat, säger Maria Ihrelius Hvid som växte upp i Surahammar och nu återvänt efter år utomlands och i Skåne.

Hon visar hur en vägg ska rivas mellan övervåningen och samlingssalen. De vill ta tillvara rymden och takhöjden.

– Generellt sett är det ett hus i bra skick. 75–80 procent av det som ska göras är ytskikt, säger Milton.

Både han och Maria är väl bevandrade i hussvängen, han är hantverkare och hon är byggnadsingenjör. De hoppas att hålla renoveringskostnaderna nere med sin egen kunskap och eget arbete.

Övervåningens kök och rum kommer att omvandlas till flera sovrum. Ett badrum måste byggas den närmaste tiden. Innan vintern kommer måste familjen ha fått en bra lösning på uppvärmningen, som det ser ut nu lutar det åt luftvärmepumpar.

När räknar ni med att vara klara?

– Vi har egentligen ingen tidsplan, huset i sig gör att jag känner att vi vill och kan stanna länge här i Surahammar, säger Maria.

Ni har inte tagit på er för mycket?

– Nja, vi kör på så länge vi tycker det är roligt, sedan får någon annan ta över, säger Maria.

Det finns många originaldetaljer de vill bevara och lyfta fram. Paneler och lister exempelvis. Scenen i samlingssalen, där familjen nu har sitt högkvarter i jättehuset, får stanna. Och på vinden har paret hittat gamla klotrunda stora lyktor som de gärna sätter upp i salen igen.

Ett litet aber är dock vad de ska göra med den gigantiska tavlan under taknocken i samlingssalen. Den är målad 1908 mäter omkring 2,5 gånger 4,8 meter och visar Västerås vid sekelskiftet 1800-1900. Paret har hört sig för om kommunen är intresserad av målningen, men inte fått någon respons.

– Vet faktiskt inte vad vi ska göra med den. Det känns lite konstigt att slänga den eller att lägga ut den på blocket, säger Maria.