Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag agerade för sent på utsläppen – riskerar böter på 50 000 kronor

På grund av en driftstörning började ett företag i Surahammars kommun släppa ut flera gånger så höga halter av olja till kommunens spillvattennät än vad som är tillåtet. Vd:n anmälde utsläppet för sent , enligt åklagaren.

Anmälan om en driftstörning kom in till länsstyrelsen den 13 april 2016. Det hade då gått mer än 40 dagar sedan vd:n på företaget fått kännedom om störningen, som orsakade förhöjda utsläpp av olja.

I sin anmälan till länsstyrelsen berättade bolaget att en extra genomgång av anläggingen genomfördes så snart driftstörningen uppdagades. Företaget hade en låg produktion den aktuella månaden – så provet visade inget medelvärde utan endast utsläppsnivån vid just den tidpunkten.

Anledningen till att bolaget inte informerade tillsynsmyndigheten var att bolaget inte kunde ta ut ett månadsmedelsvärde med anledning av den låga produktionen och det är just ett månadsmedelvärde som skall redovisas tilltillsynsmyndigheten.

Enligt lag måste verksamhetsutövaren omgående underrätta tillsynsmyndigheter om inträffade driftstörningar. Länsstyrelsen misstänker därför att bolaget har gjort sig skyldigt till brott mot miljöbalken. Det misstänkta brottet räknas som försvårande av miljökontroll. Åklagaren yrkar att företaget ska betala en företagsbot på 50 000 kronor.